SMC med podpisniki resolucije Sveta Evrope o nedopustnosti referenduma o zakonski zvezi in družinskih razmerjih

Poslanka SMC Ksenija Korenjak Kramar je skupaj s poslancema Matjažem Hanžkom iz ZL in Janom Škobernetom iz SD predstavila pisno resolucijo Sveta Evrope v kateri opozarjajo na nedopustnost referenduma o zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Pisno deklaracijo je podpisalo 22 članov in članic parlamentarne skupščine Sveta Evrope iz 15 različnih držav in petih političnih skupin, in sicer od evropske levice, socialistov, liberalcev in ljudske stranke. Med podpisniki so tudi tri vodje poslanskih skupin.

Med drugim je v resoluciji zapisano, da je državni zbor s sprejetjem novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih odpravil diskriminacijo istospolnih partnerjev. S sprejetjem novele so razširjene pravice istospolnih partnerjev z vsemi osnovnimi socialnimi, ekonomskimi in zakonskimi pravicami, ki do sedaj niso bile zagotovljene.

“Desne politične stranke in nekaj konservativnih družbenih gibanj z močno protigejevskim in religioznim poudarkom so se proglasile za zaščitnike otrok in družine in nasprotovale sprejetim spremembam. Homofobne družbene skupine, ki nasprotujejo pravici posvojitve istospolnim partnerjem, trdijo, da istospolne družine niso prave družine in da otroci potrebujejo in imajo pravico imeti očeta in mamo,” piše v deklaraciji. Te skupine so tudi sprožile referendum, ki ga je DZ zavrnil, o tem pa sedaj odloča ustavno sodišče. Podpisniki so prepričani, da referendum o človekovih pravicah ni dopusten, kar izhaja iz slovenske ustave.

Poslanka Korenjak Kramar je poudarila pomen podpore resolucije v Svetu Evrope: “V SMC že od začetka zagovarjamo spoštovanje človekovih pravic, ta resolucija pa ni pomembna le znotraj evropskih držav, ampak tudi širše.” Nadaljuje, da ima resolucija veliko sporočilno težo, saj poudarja, da smo zavezani tako na nacionalnem nivoju kot v okviru parlamentarne skupščine k spoštovanju človekovih pravic, kar je bistvena in največja dodana vrednost. “Vemo, da je bil 90. člen ustave v Sloveniji dopolnjen in sledi tej dikciji in mislim, da je to temeljno, k čemur smo zavezani, tako kot predstavniki ljudstva, države in kot družba.”

V SMC že od začetka zagovarjamo spoštovanje človekovih pravic, ta resolucija pa ni pomembna le znotraj evropskih držav, ampak tudi širše