Predsednik SMC dr. Miro Cerar

mirocerar_opisDr. Miro Cerar je bil do potrditve v Državnem zboru 25. avgusta 2014 za predsednika Vlade Republike Slovenije redni profesor na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer je predaval teorijo in filozofijo prava, primerjalno pravo in etiko pravniških poklicev. V letih od 2011 do 2013 je bil trikrat imenovan za najuglednejšega slovenskega pravnega strokovnjaka, dvanajstkrat pa je bil izbran v skupino najvplivnejših slovenskih pravnikov.

Kot najmlajši med pravnimi strokovnjaki je sodeloval pri pisanju Ustave Republike Slovenije in nato več kot dvajset let svetoval pri ustavnopravnih vprašanjih v Državnem zboru, občasno pa tudi drugim državnim organom, odvetniškim pisarnam, zavodom in zbornicam.

Miro Cerar si je s svojimi kolumnami in javnimi nastopi ustvaril širok ugled in avtoriteto pravnega strokovnjaka, ki kritično, a dosledno spremlja aktualne družbene dogodke in procese. Zlasti v zadnjih, kriznih letih je opozarjal na kulturo dialoga ter dvig politične in pravne kulture.

Bil je gostujoči Fullbrightov profesor na univerzi Golden Gate University v San Franciscu, študijsko pa se izpopolnjeval tudi na univerzi University of California School of Law v Berkeleyju (ZDA). V svojih poljudnih knjigah Pravnikov mozaik (2007), Pamet v krizi (2010) in Slovenci na popravnem izpitu (2013) esejistično razmišlja o etiki, politiki, pravu, šolstvu, duhovnosti ter o drugih aktualnih družbenih in humanističnih temah.

V začetku leta 2014 se je odločil za vstop v aktivno politiko in junija 2014 za nastop na predčasnih državnozborskih volitvah s somišljeniki ustanovil stranko z imenom SMC – Stranka Mira Cerarja, ki je dosegla zgodovinsko zmago na volitvah. Stranka je dobila 36 poslanskih sedežev, kar je najvišji rezultat v parlamentarnih sklicih samostojne države.

25. avgusta 2014 je Državni zbor RS potrdil Mira Cerarja za mandatarja za sestavo vlade in 18. septembra še ministrsko ekipo. Po imenovanju vlade v parlamentu je dr. Cerar poudaril: “Zavedamo se, da Slovenija potrebuje politično stabilnost, gospodarski razvoj, ureditev javnih financ in veliko socialnega čuta. Storili bomo vse, kar zmoremo in znamo, da Slovenijo popeljemo iz krize, da državljanom omogočimo normalno življenje.”

 

 

Govori predsednika vlade in stranke SMC:
Premier dr. Cerar na posvetu slovenske diplomacije
Novoletna poslanica predsednika vlade
Premier dr. Cerar: »Dokazali smo, da skupaj zmoremo«
Božična poslanica predsednika vlade
Premier na posvetu o prostorskemu urejanju območij, kjer živijo Romi, o vlogi sodelovanja med državo, lokalnimi skupnostmi in romsko skupnostjo
Premier dr. Cerar se je ob Dnevu suverenosti zahvalil vsem, ki so tvegali za osamosvojitev, in pozval k optimizmu za prihodnost
Premier Cerar se je Zvezi društev upokojencev ob 70. obletnici delovanja zahvalil za skrb za starejše in pozval k medgeneracijskemu sodelovanju
Poslanica premiera Cerarja ob dnevu vrnitve Primorske k matični domovini: »Primorska je simbol domoljubja!«
Predsednik vlade dr. Cerar olimpijcem zaželel, da v Riu uresničijo svoje sanje
Premier dr. Cerar na proslavi na Kumu: S ponosom se spominjamo prizadevanj naših vojnih veteranov za našo Slovenijo
[…]

Govor predsednika vlade dr. Mira Cerarja ob 70. letnici prve slovenske narodne vlade
Predsednik vlade dr. Miro Cerar ob 1. maju – mednarodnem prazniku dela
Govor dr. Mira Cerarja na 1. rednem kongresu v Sežani (7. marec 2015)
Govor predsednika vlade Republike Slovenije dr. Mira Cerarja ob dnevu samostojnosti in enotnosti 23. december 2014

Arhiv novic
Arhiv novic KPV