Koroški lokalni odbori zadovoljni, da je imela vlada prvo terensko sejo pri njih

Vodstva in člani koroških lokalnih odborov so zelo zadovoljni, da je vlada za prvo terensko sejo izbrala prav njihovo regijo. Mislili smo že, da so vsi pozabili na nas, so opozorili, zato je ta obisk izjemno pomemben, so se strinjali.

Predsednik stranke in premier dr. Miro Cerar se je namreč s člani vlade in generalnim sekretarjem stranke dr. Erikom Kopačem ter namestnikom GS Horstom Hafnerjem zvečer v Slovenj Gradcu srečal s člani lokalnih odborov. Gostitelj, predsednik LO Slovenj Gradec Ksandi Javornik je poudaril, da so najbolj aktivna stranka v slovenjgraškem občinskem svetu. Ves čas si prizadevamo, da dajemo pobude in predloge, na nadomestnih županskih volitvah maja v občini Mislinja pa bodo nastopili tudi s svojim kandidatom za župana, je napovedal. Predsednik LO Ravne na Koroškem pa se je pred strankarskimi kolegi iz vlade lahko pohvalil, da so v lokalnem okolju »hitri in dobri v duhu Tine Maze«.

Predsednik dr. Cerar se je vodstvom in članom lokalnih odborov zahvalil za njihovo vloženo delo: »Karkoli boste dobrega storili za regijo, za občino, to bo štelo.« »Hvala vsem, ki delate za našo stranko, v vas je prihodnost Slovenije. Nismo edini, smo pa zelo pomembni, ta hip celo vodilni, skupaj nam bo lahko uspelo, brez dobrih idej in pripadnosti ne gre,« je dejal.

image1 (2)

Generalni sekretar stranke dr. Kopač je znova poudaril, da so lokalni odbori temelj stranke in napovedal reorganizacijo v občinske odbore. Stranka se razvija, sposobni smo preseči tudi razdrobljenost, ki je ovira za črpanje kohezijskih sredstev. »Ni vprašanje, če bomo ali kako močno mrežo SMC bomo razprostrli, nobenega dvoma ni, da jo bomo,« je prepričan dr. Kopač.

S predsednikom so se srečanja udeležili tudi člani vlade, med njimi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, ki je zelo pohvalila sodelovanje z regijo, zlasti pristen in neposreden kontakt z direktorjem bolnišnice v Slovenj Gradcu Janezom Lavretom in osebjem bolnišnice. Izpostavila je še dobre rezultate programa Kako živeti s svincem, kot sta ugotovili skupaj z županjo Črne Romano Lesjak. Izboljšanje je opazno tudi pri zdravju otrok, je bila zadovoljna Kolarjeva in zagotovila, da se bo program nadaljeval tudi v tem letu. Napovedala pa je, da bo o mreži nujne medicinske pomoči, ki buri duhove, govorila na ponovnem obisku. Zelo kmalu bo namreč obiskala Koroško prav v zvezi s temi centri in se znova srečala z direktorjem bolnišnice Lavretom, pa tudi z direktorji Zdravstvenih domov in z župani. »Potrebno je preseči našo preveč lokalno miselnost in dati v ospredje človeka,« je poudarila. V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec pa je bil danes dan v uporabo nov digitalni mamograf, ki bo omogočal brezplačni pregled dojk naslednji dve leti. Ministrica Kolarjeva je pozvala vse ženske, da se odzovejo povabilu za vključitev v program pregleda dojk, saj je to najboljša preventiva.

Ministrica za strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj se je sestala tudi z avstrijskimi župani in si ogledala doživljajski park, financiran iz čezmejnega avstrijsko-slovenskega projekta in programa geo-natura, ter čistilno napravo, ki je v zadnji fazi izgradnje in je prav tako financiran iz kohezijskih sredstev.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek pozna koroški teren, saj je nekaj časa tam delal, danes pa je obiskal sedem koroških podjetij. Pomembno je, da na novo vzpostavimo celotno verigo od gozda do proizvajalca hišnega pohištva in uredimo vsem enake pogoje, je poudaril Počivalšek. Vlada je dolžna ukrepati in ponovno oživiti to verigo ter jo konkretno podpreti s sredstvi EU in umno prijaviti projekte, je zagotovil. »V turizmu imate strašno dobro jedro, vendar ne sme biti prepuščen samemu sebi. Kope nam ne pomagajo nič, če se dostopnost do njih ne bo izboljšala,« je dejal.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je opozoril, da je najboljša tista zadeva, ki je ne opaziš, če deluje. Postaviti si moramo cilje, vedeti, kaj hočemo, šele potem jih lahko država podpre, je pozval Koprivnikar.

Minister za infrastrukturo Gašperšič je z zadovoljstvom ugotovil, da so z župani rešili precej nedorečenosti in iščejo skupen pogled na reševanje tretje razvojne osi. Rešitve so v smeri bolj ekonomičnega pristopa za razširitev ceste od Slovenj Gradca do Dravograda in proti Avstriji. Napovedal pa je tudi začetek gradnje avtoceste do Slovenj Gradca v letu 2019.

image1 (1)

Foto: MV