Dr. Cerar osrednji govornik ob občinskem prazniku Občine Žužemberk

Predsednik vlade dr. Miro Cerar je bil osrednji govornik na slavnostni seji Občine Žužemberk ob njihovem občinskem prazniku. V svojem nagovoru se je zahvalil za povabilo in dejal, da mu je v veliko čast in zadovoljstvo, da lahko v tem čudovitem vzdušju slikovitega srednjeveškega gradu Žužemberk z vsemi navzočimi praznuje občinski praznik.

Izpostavil je, da »ime kraja Žužemberk v regiji upravičeno odzvanja že stoletja. Te prelepe kraje, ki jih obvija dolenjska zelena lepotica reka Krka, so naseljevali že Iliri, Kelti, Rimljani, tudi turjaški Auerspergi«. Zgodovina je res doma v Suhi Krajini doma. Grad Žužemberk in obnovljeni stoletni litoželezni vodnjak pred njim, železarna na Dvoru, ostanki rimske ceste, mnogi mlini in žage v okolici, ostajajo nemi pričevalci bogate zgodovine ter pretekle raznolike obrtne dejavnosti v tem okraju.

»Tudi danes je Žužemberk vsem vsakodnevni opomin, da mesta ustvarjamo ljudje«, je izpostavil premier. »Pot, ki jo je Občina Žužemberk od svoje ustanovitve leta 1998 prehodila, je zavidljiva in vredna iskrene pohvale«, je poudaril premier in dodal, da »taka strma pot razvoja Občine Žužemberk ne bi bila mogoča brez pogumnega vodstva Občine ter brez občank in občanov Žužemberka, ki vodstvo pri tem spodbujajo«.

Država takim občinam pri razvoju pomaga in sodeluje. Vlada seveda lažje pomaga, če ima občina ideje, kako sploh do razvoja. Vlada tako Suhi Krajini pomaga kolikor le lahko na številnih področjih: skupaj z roko v roki s kohezijskimi sredstvi se obnavlja suhokrajinski vodovod, ki bo zaključen v prihodnjih letih in je eden od največjih projektov občine. Vlada je žužemberško obvoznico umestila v državni razvojni projekt in zanjo predvidela sredstva. »Pomagali bomo tudi pri gradnji vrtca in pri obnovi Auerspergove železolivarne na Dvoru, saj si želimo, da se vaša Občina še naprej razvija in modernizira«, je obljubil dr. Cerar.

»Suha Krajina je nekoč že kraljevala na gospodarskem, kulturnem in obrtnem zemljevidu Slovenije«, je opozoril premier in dodal, da se v »občino vrača razvoj in napredek«.  Prisotne občane je premier opomnil, da naj bodo »zato ponosni na ta krasen neokrnjen kraj, na bogato zgodovino in kulturno dediščino doma. Nadaljujete z razvojem, z modernizacijo vašega okraja ter usmerjajte pogled v prihodnost. Prav je, da se – kot danes na Trških dnevih – ozremo v preteklost in se od nje učimo. A ključen je pogled usmerjen v prihodnost, saj moramo s sodelovanjem, povezovanjem in premišljenim nadaljnjim razvojem še naprej modernizirati Slovenijo na način, da bomo v njej vsi – brez delitev – radi v njej prebivali. Prepričan sem, da skupaj zmoremo in znamo«.

Predsednik vlade je zbranim zaželel veliko dobre volje in optimizma ter jim zaželel veselo praznovanje občinskega praznika.