Zdrave javne finance so temelj za socialno in pravno državo, ki omogoča dostojno življenje

Predsednik SMC dr. Miro Cerar se je danes odzval na opozorila Fiskalnega sveta v zvezi z rastjo porabe v letošnjem rebalansu proračuna. Dejal je, da je opozorila Fiskalnega sveta, pa tudi drugih strokovnjakov, potrebno vzeti skrajno resno. Z javnimi financami je namreč potrebno ravnati odgovorno, ravno takšno ravnanje je po oceni predsednika SMC in bivšega premierja Cerarja Slovenijo v preteklem mandatu pripeljalo iz krize.

Po mnenju SMC je prav, da se je letos del denarja, ki je posledica dobrega gospodarjenja v preteklosti, razdelil med različne skupine. Državni proračun je namreč v prvi vrsti namenjen predvsem dobrobiti ljudi. Slovenija je in mora biti socialna in pravna država, ki mora vsakomur omogočati dostojno življenje. To pa omogočajo samo zdrave javne finance.

Pomembno je, da dobro gospodarimo tudi naprej. SMC je vsekakor tista partnerica v koaliciji, ki je in vedno bo opozarjala na odgovorno vodenje javnih financ. Verjamemo in pričakujemo, da bo finančni minister dr. Bertoncelj storil vse, da bodo javne finance v dopustnih okvirih. Slovenska javnofinančna politika mora nadaljevati v smeri nadaljnje konsolidacije, vzdržnosti in stabilnosti javnih financ.