Zakon o trgovini je signal, da SMC misli resno s spodbujanjem gospodarstva

V poslanski skupini SMC novelo Zakona o trgovini ocenjujemo kot podlago za večje (samo)zaposlitvene možnosti in povečevanje konkurenčnosti, saj prinaša zmanjšanje administrativnih ovir za opravljanje poklica trgovski poslovodja in prodajalec.

Predsednica odbora za gospodarstvo mag. Margareta Guček Zakošek je ob današnji drugi obravnavi novele Zakona o trgovini dejala: »Deregulacija bo omogočila večje možnosti zaposlovanja ter samozaposlovanja, ustanavljanja družinskih podjetij in vstopa v socialno podjetništvo.« Poleg omenjenega se s spremembo zasleduje še poenostavitev poslovnega okolja, ki delodajalcu prepušča prosto izbiro ustreznega kadra za delo v trgovini in hkrati zmanjšanje stroškov prekvalifikacije delavca.

Povečala se bo notranja mobilnost zaposlenih v smislu napredovanja izkušenih delavcev, z novelo pa ustvarjamo tudi poslovno okolje primerljivo EU, pravi poslanka Guček Zakošek.

Trenutno je Slovenija namreč edina članica Evropske Unije, ki ima za poklica prodajalec in trgovski poslovodja predpisano minimalno izobrazbo, kar v praksi pripelje do neenakih pogojev nastopa na trgu. Evropejci lahko tako danes v Sloveniji prodajajo brez izpolnjevanja teh izobrazbenih pogojev, medtem ko Slovenci tega ne smejo.

Slovenija je preveč regulirana v vseh pogledih, tudi v gospodarstvu. Z današnjim dnem dajemo signal, da se stanje počasi normalizira, je po odboru zaključil poslanec Marko Ferluga.

Foto: Barbara Žejavac, Državni zbor