Zaključna novinarska konferenca v podporo noveli ZZZDR: V nedeljo na referendumu bo glas ZA, glas za enakopravnost

Na sedežu stranke SMC je danes, 18. decembra, potekala zaključna novinarska konferenca v podporo noveli Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Prisoten je bil podpredsednik stranke dr. Milan Brglez, podpredsednica  stranke dr. Simona Kustec Lipicer, vodja volilnega štaba dr. Jasna Murgel, član volilnega štaba Saša Tabaković, nekateri poslanci in evroposlanka ter podpredsednica skupine ALDE v evropskem parlamentu dr. Angelika Mlinar.

Na novinarski konferenci je dr. Milan Brglez uvodoma dejal, da bomo v nedeljo glasovali o tem, če so vse članice in člani naše družbe res enakopravni in imajo enake pravice in dolžnosti. “Gre zgolj in samo za enakopravnost, za nič več in nič manj zaradi tega bom glasoval ZA, saj ta novela tako meni kot moji družini ne jemlje prav ničesar, tistim, ki pa želijo svojo ljubezen potrditi v zakonski zvezi, to omogoča.” Izrazil je upanje, da o enakopravnosti, ki je pogoj vsake demokratične družbe, ne bomo več odločali.

V nadaljevanju je dr. Simona Kustec Lipicer povedala, da je svoj glas ZA že oddala na predčasnih volitvah in izpostavila, da je tako sama, kot poslanska skupina v DZ, že pred tem podprla poroke istospolno usmerjenih in upa, da se bo to sedaj še potrdilo in zagotovilo, “da se bomo imeli radi v dobrem in v zlem tudi na papirju, vsi tisti, ki se s tem strinjamo, neodvisno od tega, ali smo ženske moški, veliki in majhni in tako naprej”.

Dr. Jasna Murgel, poslanka in vodja referendumskega štaba je dejala, da bo njen glas v nedeljo glas ZA uveljavitev zakona, zato ker meni, da je potrebno zagotoviti enake možnosti za vse, da lahko vsi svojo intimno partnerstvo okronajo z zakonsko zvezo. “Menim, da je v Sloveniji dozorel čas, da omogočimo vsem ljudem, ne glede na spolno usmerjenost, da sklenejo zakonsko zvezo in jim omogočimo svobodno izbiro in pravico do osebnega dostojanstva. Sem odločno ZA.”

Poslanec Saša Tabaković se je pridružil prehodnim besedam in mislim, je pa še enkrat izpostavil, da novela ZZZDR na noben način ne posega v šolski kurikulum in v šolske programe, saj to še vedno ostaja v domeni programskega sveta, nato pa mora ta biti tudi strokovno verificiran. “Prav tako novela ne ureja postopka za posvojitev. Kriteriji, kdo je primeren starš ali ne, ostajajo popolnoma enaki in jih novela ne spreminja.” Dejal je še, da odklonilne prakse spolnih vedenj še vedno ostajajo prepovedane in jih novela ZZZDR v nobenem pogledu ne dekriminalizira. “Novela zakona naj bo korak naprej k sodobni družbi, kjer bodo lahko vsi zakonci med seboj enakovredni ne glede na spolno usmerjenost,” je zaključil poslanec.

Na konferenci je bila prisotna tudi evroposlanka ter podpredsednica skupine ALDE v evropskem parlamentu dr. Angelika Mlinar. “Liberalci se zavzemamo za osnovne pravice in enakopravnost spolov, zelo nam je pomembno, da se ta tudi uresniči in je v zakonu tudi zabeležena.” Dejala je, da ima Slovenija 20.12. na referendumu možnost, da se tudi v Sloveniji dokončno etablira enakopravnost, s čimer bi postali prva slovanska in  vzhodnoevropska država,  kjer bi imeli to enakopravnost tudi zakonsko zagotovljeno. “Bližamo se božiču, ki je praznik ljubezni, zato menim, da je to pravi trenutek, da se izrazi to ljubezen tudi na ta način,” je dejala dr. Mlinar.

Po konferenci smo pozvali tudi k udeležbi na skupnem dogodku in skupni izjavi koalicije Čas je za na Prešernovem trgu.

V času kampanje so po Sloveniji potekale okrogle mize, kjer so gostje predstavljali novelo ZZZDR. V Ljubljani sta potekali okrogli mizi s pravnimi strokovnjaki in psihologi, omizja so bila še v Mariboru, Hrastniku, Velenju, Šentjurju in Rogaški Slatini.

Vsem parom, ki jih povezuje ljubezen in jo želijo okronati z zakonsko zvezo, je potrebno omogočiti, da to tudi storijo. V SMC smo prepričani, da moramo uresničevanje vrednote zakonske zveze omogočiti vsem, na enak način, zato bomo oddali glas ZA.

Podpredsednica stranke in vodja poslanske skupine SMC dr. Simona Kustec Lipicer in nekateri poslanci so že oddali svoj glas ZA na predčasnem glasovanju. Več o tem si lahko preberete TUKAJ

TUKAJ si lahko ogledate tudi video izjave nekaterih poslancev, ministra za pravosodje mag. Klemenčiča in ostalih ter video utrinke iz referendumske kampanje.Izrekli smo se za enake možnosti, enake dolžnosti in enako ljubezen.