Začetek gradnje izvlečnega tira; Brglez: To je tudi investicija v nova delovna mesta

Konzorcij družb Kolektor Koling, CGP in CPG je danes začel z gradnjo izvlečnega tira. Izvajalec je bil uveden v delo na projektu – predali so mu vso dokumentacijo za izvedbo del, tako da bo lahko začel z aktivnostmi za uvedbo gradbišča, so sporočili iz direkcije za infrastrukturo.

Vrednost pogodbe za izvedbo gradbenih del, ki se začenjajo z današnjim dnem in bodo predvidoma zaključena v drugi polovici leta 2018, znaša 5,9 milijona evrov.

Sanacija ozkega grla na železniški progi Koper-Divača zajema izgradnjo krajšega odseka drugega tira na delu med tovorno postajo Koper in območjem elektronapajalne postaje Dekani v dolžini 1,2 kilometra. Z izgradnjo t.i. izvlečnega tira bo omogočeno fleksibilnejše vodenje prometa vlakov in večja zmogljivost obstoječe železniške proge.

Izvlečni tir se na območju zgrajene nove elektronapajalne postaje Dekani z dodatno kretniško zvezo povezuje z obstoječim tirom železniške proge Koper-Divača in dejansko predstavlja prvi kilometer gradnje drugega železniškega tira med Divačo in Koprom.

Za financiranje projekta je že pridobljena odločba za sofinanciranje z evropskimi sredstvi v okviru t.i. CEF nacionalne ovojnice v vrednosti 20,56 milijona evrov. Projekt namreč vključuje še druga dela oz. opremo, med drugim tudi vgradnjo signalno varnostnih in telekomunikacijskih naprav, izgradnjo sistema ETCS, izgradnjo elektronapajalne postaje Hrastovlje, verifikacijo sistema oz. izvedbo vseh postopkov, s katerimi se potrjuje interoperabilnost proge. Ta dela bodo oddana v okviru drugih postopkov javnega naročanja.

Predsednik DZ in podpredsednik stranke SMC Milan Brglez je v izjavi medijem danes v Ljubljani izrazil zadovoljstvo zaradi začetka gradnje izvlečnega tira in zaradi odobritve evropskih sredstev iz mehanizma CEF za posodobitev železniške proge Celje-Zidani Most. “To ni zgolj investicija v infrastrukturo, ampak v nova delovna mesta, ki bodo omogočala mladim, da ostanejo doma in si ustvarijo družine,” je dejal.

Predsednik DZ se je za izjavo odločil zato, ker je “manko pozitivnih sporočil, predvsem tistih sporočil, ki bi ljudem dajala tisti optimizem, ki ga potrebujemo za to, da bomo te projekte dokončali”. “Teh projektov ne moremo dokončati, če se ljudje postavljajo proti temu. Dejansko skušamo narediti nekaj dobrega za to državo kot stranka, tudi kot predstavnika DZ me to veseli, saj DZ sprejema zakonodajo za to, da bi omogočil izvedbo teh projektov, ki so ključnega pomena,” je dodal.

Protesti v Luki Koper so po njegovem mnenju nepotrebni. “Skozi celotno razpravo je postalo jasno, da tako vlada kot tudi SMC skrbi za to, da bi se Luka razvijala in da bi se zgradil drugi tir”.