Ministrica za zdravje Kolar Celarc: Zdravstvene razmere pod nadzorom, pomoč bodo zagotavljale ekipe iz vse Slovenije

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je v nedeljo dopoldne obiskala brežiški begunski center  in se prepričala, da so zdravstvene razmere pod nadzorom. Glavna težavi ljudi po dolgi poti sta predvsem izčrpanost in dehidracija. Prebivalci na območju migracijski poti pa niso zdravstveno ogroženi, je poudarila. Po seznanitvi z razmerami v centru, kjer je bilo ob njenem obisku približno 3700 prebežnikov, je Kolar Celarčeva v izjavi za javnost povedala, da so imeli v Brežicah danes operativni sestanek, na katerem so se dogovorili, kaj še potrebujejo.

Napovedala je, da bodo poskušali reševalno službo v prihodnjih dneh še bolje organizirati in okrepiti. Glede higienskih razmer na območjih gibanja migrantov pa je dejala, da se bodo pristojne službe organizirale tudi tako, da bodo aktivirali še epidemiologe z nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki si bodo v prihodnjih dneh ogledali higienske razmere na omenjenem območju in ocenili, ali je potrebno ukrepati. Za zdaj pa kakšne nevarnosti za zdravje okoliškega prebivalstva ni, je poudarila.

Izvajalci nujne medinske pomoči za prebežnike v Posavju so se nato s predstavniki ministrstva za zdravje dogovorili, da se ustanovi posebna koordinacijska skupina za zagotavljanje pomoči prebežnikom in da se pritegnejo k sodelovanju tudi druge zdravstvene ustanove po državi. Državna sekretarka ministrstva za zdravje Sandra Tušar je po sestanku v zdravstvenem domu Brežice povedala, da so se na sestanku zbrali predstavniki vseh zdravstvenih domov širše regije, in sicer posavskih zdravstvenih domov, novomeškega zdravstvenega doma, črnomaljskega, metliškega, kočevskega, ivanjškega, celjskega in zdravstvenih domov iz Šmarja pri Jelšah ter Šentjurja pri Celju, kot tudi predstavniki Slovenske vojske in splošne bolnišnice Brežice.

24. oktobra

Za zdravstveno varstvo migrantov je poskrbljeno v vseh trenutnih sprejemnih in nastanitvenih centrih. Najbolj obremenjen je sprejemni center v Brežicah, kjer zdravstvo osebje dela na meji svojih zmogljivosti in z velikimi napori zagotavlja zdravniško pomoč za tako številne migrante. Zdravstveno oskrbo migrantom nudijo ekipa Zdravstvenega doma (ZD) Brežice, ob pomoči sosednjih ZD in zdravniki prostovoljci iz Avstrije, Švice, Madžarske in Slovenije.

Ministrstvo za zdravje RS je v sprejemni center v Brežicah že napotilo vojaško zdravstveno vozilo z dvema zdravstvenima tehnikoma in tri vozila Splošne nujne medicinske pomoči Ljubljana, s šestimi zdravstvenimi delavci. Aktiviranja je tudi prikolica za množične nesreče. V sprejemnem centru Gruškovje so oskrbeli nekaj starih strelnih ran, v Šentilju so od včeraj do danes pregledali približno 240 migrantov. Tako Šentilju kot v drugih sprejemnih in nastavitvenih centrih razpoložljivo zdravstveno osebje lahko oskrbi migrante, ki potrebujejo zdravniško pomoč. V sprejemnih in nastavitvenih centrih zdravstvena oskrba migrantov poteka dobro.

V povprečju zdravstveno oskrbo potrebuje med 2,5 in 5 odstotkov migrantov. Med bolezenskimi stanji prevladujejo zlasti preutrujenost, žulji, akutne okužbe zgornjih dihal, virusna obolenja, driske, glavoboli. Zdravstveno osebje obravnava tudi kronične bolnike, pomoč se nudi nosečnicam.

Večjega števila infekcijskih oblolenj zdravniki ne zaznavajo, poročajo pa o zelo redkih oz. posamičnih primerih garij, vodenih koz (noric) in hepatitisa. Zdravstveno osebje in prostovoljci uporabljajo rokavice in maske. Za primerno obravnavo nalezljivih bolezni pri migrantih tako v sprejemnih in kot v nastanitvenih centrih je Ministrstvo za zdravje zdravstvenim delavcem in prostovoljcem izdalo navodilo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Te nalezljive bolezni za zdaj ne predstavljajo večjega tveganja za naše prebivalce.

Koordinacijo na terenu vodijo zdravstveni domovi, ki gravitirajo na sprejemne centre, v kolikor se pokaže potreba, se aktivirajo tudi okoliški zdravstveni domovi. Ministrstvo za zdravje pa oskrbuje sprejemne in nastanitvene centre z zdravil in sanitetnim materialom, na Ministrstvu za zdravje ostaja ekipa v pripravljenosti 24 ur na dan.

V sprejemnih centrih je zdravstvena služba organizirana na dva načina, in sicer v primeru majhnega števila migrantov na poklic, v primeru večjih sprejemnih točk pa tam čakajo zdravnik, tehnik in reševalno vozilo. V nastanitvenih centrih je zdravstvena služba spet organizirana na dva načina, in sicer se v primeru ugotovljene potrebe po zdravstveni oskrbi pokliče na telefonsko številko 112, v večjih nastanitvenih centrih pa je prisoten zdravnik s tehnikom.