Poslanec Zorman: Migrantom nudimo kakovostno zdravstveno oskrbo, prebivalci Slovenije pa ob tem niso prikrajšani

Poslanci na skupni seji Odbora za zdravstvo in Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo razpravljajo o zagotavljanju zdravstvene oskrbe lokalnega prebivalstva v primeru prihoda večjega števila migrantov v Slovenijo. V Poslanski skupini Stranke modernega centra menimo, da se je Ministrstvo za zdravje pravočasno s stopnjevalnimi ukrepi primerno odzivalo na migrantski val ter tako zagotovilo ustrezno zdravstveno oskrbo tako migrantov kot lokalnega prebivalstva.

V Poslanski skupini SMC izpostavljamo, da je Ministrstvo za zdravje že 17. septembra pripravilo Navodila Ministrstva za zdravje za sprejem migrantov v zdravstveno obravnavo in pojasnila o izvajanju teh storitev v sprejemnih in nastanitvenih centrih. S temi Priporočili in navodili bo še naprej zagotovljena in nespremenjeno dostopna nujna zdravstvena oskrba tako slovenskim državljanom kot migrantom. Prav tako ostaja nespremenjeno zagotavljanje zdravstvenega varstva znotraj Azila RS in Centra za tujce.

Ob tem podpredsednik Odbora za zdravstvo Branko Zorman poudarja, da »so zdravstveni delavci v preteklih tednih na terenu dokazali, da smo v Sloveniji sposobni nuditi kakovostno in hipno oskrbo, ob tem pa prebivalci Slovenije niso bili prikrajšani. Nobenega razloga ni, da ne bi bilo temu tako tudi v bodoče. Predstavniki Ministrstva za zdravje so obiskali prav vse sprejemne in nastanitvene centre ter se tako seznanjali z organizacijo dela in proaktivno odpravljali morebitne težave. Posebej za namen zagotavljanja zdravstvene oskrbe migrantov so izdali navodila za zagotovitev nujnega zdravstvenega varstva migrantov in pojasnila o izvajanju, navodila za obravnavo nalezljivih bolezni, navodila za vodenje evidenc o vročenih zdravilih in medicinskih pripomočkih. Posebno pozornost so namenili skrbi za zaščito zdravstvenega osebja in prebivalstva pred nalezljivimi in drugimi boleznimi. Zdravstveni inšpektorat je ugotovil, da se vsa priporočila izvajajo skladno z zmožnostmi. Celo iz Svetovne zdravstvene organizacije so ob obisku Slovenije dejali, da nam ta trenutek težko pomagajo, saj smo sami predobro organizirani. Podobno so ob obisku ugotovili tudi Zdravniki brez meja«.

Poslanec Zorman ob tem izpostavlja, da »zdravstvena oskrba migrantov temelji na požrtvovalnosti zdravstvenega osebja, prostovoljcev ter na dobri organizaciji dela, ki ga vodi Ministrstvo za zdravje. Vsem, ki po svojih močeh sodelujejo pri obvladovanju razmer, se iskreno zahvaljujem«.