Za boljšo letalsko povezljivost Slovenije

V minulem tednu so bile aktivnosti ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo osredotočene na aktualne razmere v gospodarstvu, na drugi strani pa tudi na številne druge naloge, ki predstavljajo vzvode za krepitev našega poslovnega okolja. Ena takih je tudi zboljšanje letalske povezljivosti Slovenije s svetom.

Ta je z zatonom našega domačega prevoznika in izbruhom epidemije Covid-19 postala šibka, kar šibi konkurenčnost našega poslovnega okolja. Zato je ministrstvo objavilo javni razpis, s katerim bo subvencioniralo lete v Slovenijo. Prvi rok na razpisu se je zaključil v minulem tednu, skupna višina subvencij, dodeljenih na njem pa bo znašala slab milijon od skupno petih, kolikor jih je na voljo za ta namen v skupno treh rokih javnega razpisa.

Razpis je zastavljen tako, da bodo več pomoči prejeli letalski prevozniki, ki bodo v Slovenijo izvedli več letov in pripeljali več potnikov. Glavnina pomoči je skoncentrirana na obdobje poletne letalske sezone 2021, ko pričakujemo delno normalizacijo razmer v letalskem prometu. Prijavitelji lahko na podlagi tega javnega razpisa pridobijo do 800.000 evrov pri tretjem odpiranju pa še 200.000 evrov po de minimis shemi. Sofinanciranje je omejeno na največ 30 evrov po pripeljanem potniku na prijavitelja.

Prejemnikov državne subvencije je osem
Na prvi rok so se prijavili sledeči prijavitelji: Lufthansa, Air Serbia, Montenegro Airlines, Air France, Turkish Airlines, Swiss Air, Easy Jet, Wizzair in LOT. Skupni znesek državnih subvencij znaša 985.320 evrov, prejemnikov, ki ustrezajo razpisnim pogojem, pa je osem, in sicer:
1. Türk Hava Yollari AO – Turkish Airlines (subvencija v višini 148.530 evrov),
2. Swiss International Air Lines (subvencija v višini 22.050 evrov),
3. Air Serbia (subvencija v višini 98.130 evrov),
4. Montenegro airlines (subvencija v višini 45.450 evrov),
5. Deutsche Lufthansa (subvencija v višini 371.040 evrov),
6. Air France (subvencija v višini 176.160 evrov),
7. Wizzair Hungary (subvencija v višini 80.340 evrov),
8. LOT Polish Airlines (subvencija v višini 43.620 evrov)

Dodajamo, da so pri prijaviteljih Swiss Air in Wizzair Hungary potrebne še dodatne razjasnitve nekaterih nejasnosti v vlogi, za katere ocenjujemo, da bodo v kratkem ustrezno rešene. V nasprotnem primeru letalska prevoznika do zgoraj navedene subvencije ne bosta upravičena.

Prijavitelji bodo morali vsaj dva meseca, 2-krat tedensko izvajati redne potniške linije na eno izmed letališč v Sloveniji in sicer v obdobju od 28. marca 2021 do 30. oktobra 2021, torej v času poletne letalske sezone.

Sledita še dva razpisna roka za oddajo vlog
V okviru razpisa so predvideni trije roki za odpiranje, ki skupno znašajo 5 milijonov evrov. V okviru prvega roka je na voljo 1,5 milijonov evrov (za izvajanje letalskih operacij kadarkoli v obdobju od 1. marca 2020 do 30. septembra 2020), v okviru drugega roka 2,3 milijonov evrov (za izvajanje letalskih operacij kadarkoli v obdobju od 1. oktobra 2020 do 31. maja 2021), v okviru tretjega roka pa 1,2 milijona evrov (za izvajanje letalskih operacij kadarkoli v obdobju od 1. junija 2021 do 30. septembra 2021). Višina razpoložljivih sredstev v okviru drugega in tretjega roka za oddajo vlog (tudi prenos sredstev) se lahko spremeni.