Dr. Matić: vrednotenje poslancev o posameznih primerih medijskega poročanja, bi lahko pomenil poseg v uredniško svobodo

Predsednik Odbora za kulturo dr. Dragan Matić je prisluhnil pomislekom v novinarskih vrstah, ki so poslance pred dnevi pozvali, naj preprečijo razpravo, ki jo je zahtevala SDS na temo »Pristranskost poročanja na Radioteleviziji Slovenije«. Kot je dr. Matić pojasnil v izjavi medijem, je zaradi argumentov novinarskih organizacij za mnenje zaprosil zakonodajno-pravno službo Državnega zbora, ki je opozorila, da nujne seje na podlagi gradiva, ki so ga predlagatelji predložili, ni mogoče sklicati.

Dr. Matić je obrazložil, da Zakonodajno-pravna služba Državnega zbora opozarja tudi, da »bi obravnava takšne tematike na predlagani način, presegla pristojnosti odbora«, ki mu poslanec predseduje. »V pristojnost odbora namreč sodi širša razprava o RTVS in avtonomiji medijev, ne pa tudi analiza posameznih primerov poročanja«, pojasnjuje dr. Matić in opozarja, da bi »takšno vrednotenje posameznih primerov lahko pomenilo poseg v uredniško svobodo«.

Prav tako obravnava posameznih primerov poročanja ni v skladu s slovensko zakonodajo. Delovanje medijev mora po Zakonu o medijih temeljiti na avtonomnosti urednikov, novinarjev in drugih avtorjev pri ustvarjanju in širjenju programskih vsebin. Tudi Zakon o Radioteleviziji Slovenije v opredelitvi statusa posebej poudarja institucionalno in uredniško neodvisnost. Slovenska zakonodaja tako izključuje razpravo o načinu poročanja in oceno posameznih primerov, ne pa tudi celovite razprave in splošne razprave obravnave problematike avtonomije medijev, predvsem v smeri utrditve avtonomije medijev, izpostavlja poslanec Matić.

Predsednik Odbora za kulturo je zatorej zavrnil zahtevo za sklic nujne seje Odbora za kulturo.