Z 19. oktobrom del izobraževanja začasno na daljavo

Teden nas je zaznamoval s pomembno mednarodno konferenco »Evropa: Združena proti raku« in odločitvijo Vlade RS o zaostrovanju ukrepov, tudi v vzgojno – izobraževalnih ustanovah.

  • V torek, 13. oktobra je potekala mednarodna virtualna konferenca: »Evropa: Združena proti raku«, organizirana s strani Nemškega zveznega ministrstva za izobraževanje in raziskave v okviru predsedovanja Svetu EU. Ministrica prof. dr. Simona Kustec je v uvodnem nagovoru poudarila, da gre za zelo pomembno pobudo, ki raziskovanje usmerja v korist tistih, ki to najbolj potrebujejo – v tem primeru bolniki z rakom. Na koncu so nemška  ministrica Anja Karliczek in portugalski minister Manuel Heitor ter naša ministrica podpisali deklaracijo o učinkovitih raziskavah raka.
  • Zaradi zaostrovanja ukrepov v vzgojno –izobraževalnih zavodih se s ponedeljkom 19. oktobra v šole vračajo samo učenci od 1. do 5. razreda. Učenci od 6. do 9. razreda ter dijaki se bodo izobraževali na daljavo, prav tako bo pouk v glasbenih šolah, izobraževanja odraslih in višjih strokovnih šol potekalo na daljavo. Visokošolski zavodi delujejo v skladu s sklepi in smernicami univerz oz. njihovih članic. Zavodi za izobraževanje otrok s posebnimi potrebami in osnovne šole s prilagojenim programom bodo izvajali vse programe v šoli oziroma zavodu. 

Nespremenjeno ostaja tudi delo v vrtcih, dijaških ter študentskih domovih, pri čemer ministrstvo poziva, da spodbudijo kar največje število dijakov k odhodu domov in na ta način zagotovijo varno okolje tistim dijakom, ki doma nimajo ustreznih pogojev za delo in učenje na daljavo. Enako morajo imeti možnost ostati v domu dijaki in študenti tujci. 

Na novinarski konferenci dne 15. oktobra je ministrica poudarila, da je bili ukrepi sprejeti v luči splošne epidemiološke slike v državi, ki se žal slabša tudi na šolskem polju. V primeru izboljšanja po jesenskih počitnicah bomo lahko sprejeli odločitev glede nadaljevanja vzgojno izobraževalnega procesa po modelu B.