Vpogledi v zdravstveno kartoteko nekdanje ministrice Milojke Kolar Celarc so nedopustni

V stranki SMC smo ogorčeni nad razkritjem nepooblaščenih vpogledov v zdravstveno kartoteko nekdanje ministrice za zdravje in pričakujemo ustrezno ukrepanje Urada informacijske pooblaščenke. Po slovenski zakonodaji spadajo podatki o zdravstvenem stanju posameznika med občutljive osebne podatke, zato takšni nepooblaščeni vpogledi niso samo nedopustni, ampak predstavljajo tudi kršitev zakonodaje.

V nadaljevanju objavljamo tudi odziv nekdanje ministrice za zdravje Marije Milojke Kolar Celarc na razkritje, da je več deset oseb, zaposlenih v UKC Ljubljana, v letu 2017, nepooblaščeno vpogledalo v njeno zdravstveno kartoteko.
»Na urgenco UKC Ljubljana sem bila sprejeta 01. decembra 2017 zvečer zaradi hudih bolečin v prsih. Po pregledih sem bila 2. decembra 2017 v zgodnjih jutranjih urah odpuščena v domačo oskrbo. Glede na to, da so se v medijih začele pojavljalti različne zgodbe v zvezi z mojo obravnavo v UKC, sem v začetku januarja 2018 od UKC zahtevala podatke o tem, kdo vse je vpogledal v moje osebne podatke, v času od 01. do 31. decembra 2017. Izkazalo se je, da je prišlo do številnih vpogledov, do nekateri celo še 28. decembra 2017. V mojo zdravstveno datoteko je nepooblaščeno pogledalo od dvajset do trideset oseb. Gre za nekaj nedopustnega, kar se ne bi smelo dogajati. Zato sem podala tudi prijavo na Urad informacijske pooblaščenke, a od urada še nisem prejela povratne informacije.«