Voščilo predsednika Državnega zbora dr. Milana Brgleza

Spoštovane državljanke in državljani Republike Slovenije!

23. decembra letos smo obeležili 25 let od dne, ko smo se na voliščih odločali za samostojno in suvereno državo. Takratna Skupščina je tri dni pozneje, 26. decembra 1990, rezultate slovesno razglasila. Osamosvajanje Slovenije se je začelo.

V letih, ki so sledila, je naša država rasla in se razvijala, predvsem pa je z vsakim korakom postajala vse bolj polnopravna članica mednarodne skupnosti. Pot, ki smo jo prehodili v zadnjih 25 letih, je bila strma in marsikdaj smo naleteli tudi na ovire, ki smo jih morali preskočiti, a smo zmogli. In to zato, ker smo delali skupaj in za skupen cilj.

Seveda bi bilo nepošteno reči, da na prehojeni poti ni prišlo do napak. Bile so. In nekatere od teh hromijo razvoj naše domovine še danes. Ne glede na to je Slovenija petindvajset let po usodnih odločitvah krepkejša in odgovornejša, predvsem pa je država, na katero smo lahko tudi ponosni.

A dosedanji dosežki nas ne smejo uspavati. Časi so zahtevni tako doma kot tudi v širšem mednarodnem okolju. Zato moramo ponovno stopiti skupaj in storiti vse, da bi Slovenija bila še naprej pozitiven zgled v mednarodni skupnosti. Verjamem, da si tega vsi želimo in vem, da to tudi zmoremo. Predvsem pa upam, da je vsem nam, državljanom in državljankam naše podalpske dežele, dovolj razprtij. Zato ponovno poudarjam, da namesto delitev poiščemo povezovalne točke, oziroma tako, kot je rekel naš največji pesnik: »Edinost, sreča, sprava, k nam naj nazaj se vrnejo«. Le tako bomo v vsej naši različnosti kot država in družba srečni in zadovoljni ter uspešni.

In ti decembrski dnevi so kot nalašč za to, kajti običajno si prav decembra vzamemo čas za svoje bližnje, morda tudi za tiste, ki jih sicer redko srečamo. Zatorej, spoštovane državljanke in državljani, s ponosom v srcu, da naša Slovenija vstopa v svoje 25. leto, stopimo do svojih bližnjih in jim podarimo nekaj svojega časa. To bo gotovo najdragocenejše darilo.

Spoštovani državljani in državljanke,

vsem vam in vašim bližnjim voščim mirne, tople ter prijetne božično-novoletne praznike, slovesen in navdušenja poln dan samostojnosti in enotnosti, predvsem pa da bo leto 2016 uspešno, zadovoljno, polno zdravja in ukrojeno po vaši meri.

Dr. Milan Brglez, predsednik Državnega zbora

 

Oglejte si praznično poslanico predsednika Državnega zbora dr. Milana Brgleza
(posnetek je dolg 2 minuti 32 sekund)

Nova+slika+(1)p