Vojka Šergan v Hrastniku vodila omizje o zdravstvu: Sredstva za zdravstvo po letih drastičnega padanja znova zvišujemo

Poslanki Vojka Šergan in Irena Grošelj Košnik sta nocoj v Hrastniku skupaj z državno sekretarko na zdravstvenem ministrstvu Nino Pirnat vodili omizje o stanju v zdravstvu pred jutrišnjo interpelacijo o delu ministrice Milojke Kolar Celarc.  Finančna sredstva za zdravstvo so se v zadnjih letih drastično zmanjšala, vendar je vlada trend obrnila navzgor.

Ministrica za zdravje je skupaj s svojo ekipo pripravila vrsto zakonov, ki čakajo na obravnavo v državnem zboru, med drugim zakon o lekarniški dejavnosti, zakon o zdravstveni dejavnosti in zakon o zdravstvenem varstvu  in zavarovanju.

Državna sekretarka Pirnat je pojasnila prednosti, ki jih prinaša zakon o lekarniški dejavnosti, zlasti omejevanje vertikalne povezave med vele-drogeristi in lekarnami, kjer ne sme biti odvisnosti, na novo pa opredeljuje tudi status magistrov farmacevtov z licenco.

Zakon o zdravstveni dejavnosti določa, da koncesijska dejavnost ostaja pomemben segment v sistemu zdravstva, vendar ga sistemsko ureja, med drugim pogoje dodeljevanja koncesij, čas trajanja in nadzor nad koncesijami.

Zakon o zdravstvenem varstvu in zavarovanju bo pripravljen do konca tega leta, zakon o omejevanju tobačnih izdelkov pa bolj pregledno ureja prodajo izdelkov. Ministrica načrtuje in si želi, da bi uspela s svojim predlogom o tobačnem centu, ki bi zdravstvu letno prinesel dodatnih 65 milijonov za razvoj in preventivo pred kajenjem. Z e-naročanjem pa se uvaja red in preglednost čakalnih vrst v zdravstvu.

Na omizju so govorili o pomanjkanju primarnih zdravnikov in konkretnih izboljšavah pri dostopu do vrste operativnih posegov v tem in prihodnjem letu. Popolnoma napačna je informacija, da naj bi ukinjali bolnišnice po Sloveniji. Nasprotno, vlada in ministrstvo dela za krepitev zdravstvenega osebja, seveda pa v skladu z zmožnostmi.

 

img_0055

img_0044img_0037img_0049