Vodja PS SMC dr. Simona Kustec Lipicer v Tarči: Stabilno okolje je uspeh te vlade v prvi polovici mandata, hkrati pa predpogoj za nadaljnje ukrepe

Vodja poslanske skupine SMC in podpredsednica SMC dr. Simona Kustec Lipicer je bila gostja v oddaji Tarča, kjer je bila tema delo vlade dr. Mira Cerarja na polovici vlade. Med drugim je kot uspeh te vlade navedla stabilizacijo javnih financ in normalizacijo delovanja države, bolj umirjeno in predvidljivo socialno okolje: “Dotaknili pa smo se tudi  urejanja temeljnih človekovih pravic, tudi s pomočjo in v sodelovanju z nekaterimi opozicijskimi poslanskimi skupinami.”

Kot nesporne je navedla dejstva in številke, ki kažejo, da se je v letu 2014 in 2015 zaposlilo skupaj 49.181 mladih brezposelnih starih do 29 let, 4.600 mladih brezposelnih pa se je zaposlilo za nedoločen čas s pomočjo interventnega državnega ukrepa: “Ena izmed ključnih zavez in prioritet nadaljevanja našega mandata je skrb za mlade. Vendar pa brez mladih, brez njihove iniciative, brez njihove volje, tudi tega, da vnašajo svoje znanje, da iščejo nove rešitve in inovacije, ne bomo rešili problema.”

Dr. Kustec Lipicer je kot enega od problemov v državi navedla tudi pravne praznine, kje so možne pravne manipluacije: “Nekateri so iz tega ustvarili prakse svojega vsakodnevnega delovanja za osebno korist in na račun vseh ostalih. In prav zaradi tega razloga, da se to končno prekine, se je formirala ta skupina okoli dr. Mira Cerarja in na koncu oblikovala stranko in dobila zaupanje ljudi. Tega se zavedamo vsako sekundo našega obstoja in našega delovanja. Zavedamo se, da smo tudi zaradi tega razloga še pod težjim bremenom in tudi zelo lahko kritiko opozicije.”

Vzpostavitev stabilnega političnega okolja je dr. Kustec Lipicer navedla kot uspeh prvega mandata, hkrati pa kot obvezen predpogoj za to, da bomo sedaj lahko v drugi polovici mandata naredili prave stvari, nujne stvari za ljudi: “To je zdravstvena reforma. To je zdaj prioriteta številka ena. Nekateri koraki so že narejeni.” Je pa dodala, da je politična stabilnost odvisna od enotnosti koalicijskih partnerjev, “od zmožnosti in pripravljenosti, da iščemo medsebojno kompromis, in da na podlagi tega kompromisa, potem enotno pristopimo.”

Tema je bila tudi begunska kriza, dr. Kustec Lipicer je poudarila: “To je največja humanitarna kriza tega časa. Obdobje, ki bo zanesljivo prišlo v zgodovinske učbenike in zelo pomembno je, kako odgovorno se bomo tega problema lotili. To ni kriza Republike Slovenije, to je kriza Evrope, to je pravzaprav kriza sveta.” Dr. Kustec Lipicer je spomnila, da je Slovenija v vsej svoji zgodovini bila vedno na strani zmagovalcev in borcev za boljši jutri: “To, kar se dogaja zdaj z begunci in migranti, ki prehajajo naše ozemlje, je njihov boj in iskanje miru, varnosti in pa boljšega jutri. In naša naloga je, da to spoštujemo, da zagotovimo vse varnostne bom rekla okoliščine, zato, da jim to omogočimo, in da smo pri tem humani in pa humanitarni.”

V zaključku je dr. Kustec Lipicer dejala, da je ključno, da se bodo vsi prihodnjo koraki reševali na tak način, kot sedaj, modro, preudarno in v najširšem možnem tudi političnem sodelovanju: “Želim si pisanje skupne prihodnosti.”

Več na: http://4d.rtvslo.si/arhiv/tarca/174425241