Vodja PS SMC dr. Simona Kustec Lipicer: Slovenija deležna pomembne pozornosti med nemškimi parlamentarci

Delegacija Državnega zbora Republike Slovenije danes, v četrtek, 12. maja 2016, zaključuje uradni obisk Zvezne republike Nemčije, do katerega je prišlo na povabilo predsednika nemškega Zveznega parlamenta dr. Norberta Lammerta. Delegacijo je vodil predsednik Državnega zbora, dr. Milan Brglez, v delegaciji sta sodelovala dr. Simona Kustec Lipicer, vodja poslanske skupine SMC in poslanec NSi Jožef Horvat, predsednik parlamentarne skupine prijateljstva z Nemčijo.

Delegacija je najprej obiskala zvezno deželo Saško, kjer so se ločeno sestali s deželnim ministrskim predsednikom in predsednikom deželnega parlamenta ter predsednikom Zveznega sveta ZRN, obiskali pa so tudi častni konzulat RS v Dresdnu in se srečali s konzulom. Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je v sklopu obiska predaval na Nemškem svetu za zunanje odnose (DGAP). Delegacija se je v sredo, 11. maja 2016, srečala z gostiteljem, predsednikom nemškega Zveznega parlamenta dr. Norbertom Lammertom nato pa še s predsednikom Odbora za zadeve Evropske unije Guntherjem Krichbaumom in člani odbora.

skl4

Pomemben poudarek je bil namenjen obisku sejma CWIEME Berlin 2016, na katerem se predstavljajo tudi slovenska podjetja. Med stotinami vodilnih ponudnikov za elektroindustrijo z vsega sveta, se na sejmu predstavlja tudi več slovenskih podjetij, med njimi Acroni, Domel, Kolektor Group, Iskra ISD, Magneti Ljubljana in Hidria Rotomatika. »Vsi veliki so tukaj«, so slovenski gospodarstveniki zaupali naši delegaciji, da je panoga v izjemnem vzponu, pa priča samozavesten zapis na sejemski spletni strani: »Razvoj električnih prevoznih sredstev bo presenetil vse, ki jim doslej niso namenjali veliko pozornosti«, predsednik evropskega združenja proizvajalcev električnih izolaterjev pa k temu dodaja: »Novi, do okolja prijazni in energetsko učinkoviti proizvodi, bodo prevzeli tržno vodstvo«.

skl3

Dr. Simona Kustec Lipicer je zvezi z obiskom dejala: »zelo me veseli veliko zanimanja in skrbna pozornost nemških parlamentarcev, tako na deželni kot na zvezni ravni za stanje v Sloveniji ter našo vlogo pri dosedanjem in prihodnjem sodelovanju pri iskanju rešitev za EU in hkrati tudi nacionalnih držav. Med ključne izzive sodijo razvoj in širitev EU, vprašanje beguncev in migrantov ter trajnostni in digitalni tehnološki razvoj. Gostitelje so zanimale informacije glede javnega dolga pri nas, sanacije bančnega sistema, privatizacija in gospodarsko sodelovanje ter demografska in integracijska politike.«, ter zaključila: »zgolj z veliko skupnih naporov in medsebojnega sodelovanja, ki s seboj seveda prinaša tudi začetno izmenjavo nasprotujočih si mnenj, lahko na koncu najdemo odgovorne in dobre rešitve. To velja tako za odnos politike doma, kot EU.«

Delovni obisk se je zaključil z ogledom muzeja holokavsta ter z delovnim srečanjem z državno sekretarko za zadeve EU v Ministrstvu za zunanje zadeve ZRN.