Vodja PS SMC dr. Simona Kustec Lipicer na celodnevnem obisku v Zasavju

Vodja poslanske skupine in podpredsednica SMC dr. Simona Kustec Lipicer je danes na celodnevnem obisku Zasavja. Obiskala bo različne institucije, organizacije in skupine, ki delujejo v lokalnem okolju ter v dialogu z lokalnimi predstavniki iskala rešitve in izboljšave, ki jih Zasavje potrebuje.

V prvem delu obiska je vodja PS dr. Kustec Lipiver v spremstvu poslanca Marjana Dolinška obiskala Srednjo šolo Zagorje. Tu poteka akcija odgovorno s hrano. Ravnateljica Aljaša Urbanija je v uvodu poudarila, da je ta mednarodna akcija pisana na kožo šoli, saj dobro sodelujejo z okolico in gospodarstvom. Na šoli imajo lastno kuhinjo, ter program gostinskega tehnika in zdravstvene nege. Njihova želja je, da bi šola postala ambasador evropske akcije ODGOVORNO S HRANO.

Po obisku Šolskega centra, občine in prireditve Odgovorno s hrano, je vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer obiskala ustanovo Fundacija Ladka Korošca in večgeneracijski center v Zagorju. Kustos in slikar Milan Razboršek je predstavil delovanje in namen Fundacije, ki ima v svoji zbirki preko 1.000 likovnih del.

V večgeneracijskem centru pa so jo seznanili z načinom dela in vlogo centra, ki odlično sodeluje tudi z mladinskim centrom. “V prihodnosti bodo ti centri osnova za sodelovanje in delovanje med generacijami, saj bodo starejši zaradi načina življenja tu našli smisel in zatočišče pred osamljenostjo. Na ta način bodo lahko dlje časa aktivni in ne bo potrebno takoj v domove za ostarele. Opravljate izjemno pomembno delo, za katerega si zaslužite vse pohvale. Mi pa se bomo trudili, da bomo vaše pripombe in sugestije prenesli na določene institucije, da skušamo ustvariti boljše pogoje za vaše delo”, pa je obisk zaključila Simona Kustec Lipicer

Govor dr. Simone Kustec Lipicer v Srednji šoli Zagorje:

Dragi dijaki, spoštovani učitelji, cenjeni pridelovalci, starši in ostali prisotni.

Zelo vesela sem, da lahko z vami preživim današnje dopoldne. Prvič, ker sem pri vas v Zagorju, kraju in parku dr. Janeza Drnovška, ki je v mojem poklicu kar legenda. Drugič, ker sem lahko z vami mladimi, ki ste velika spodbuda pri mojem delu, in tretjič, ker sodelujete pri projektu, ki opozarja na perečo problematiko modernega časa in je izredno pomemben za prihodnost vseh nas in za prihodnost našega planeta Zemlje. Pri vašem delu trdno stojim za vami in vas z vsem srcem podpiram.

Odgovorna poraba hrane pomeni sprejemanje zavestnih odločitev o hrani, ki so za naš planet koristne in spoštljive do življenja ter izboljšujejo kakovost življenja vsakega posameznika in družbe kot celote.

Med vami je 10 ambasadorjev, nosilcev projekta Odgovorno s hrano. Mogoče se komu zdi 10 malo, ampak vsak posameznik je pomemben. Tako kot ima majhna sprememba v lokalnem okolju lahko velike posledice v globalnem. Znana antropologinja in raziskovalka goril v divjini Jane Goodall je nekoč rekla:»Ste ustvarjalci sprememb, in odločiti se morate samo, kakšnih sprememb si želite.«

Mladi ste tisti, o katerih tudi sama pri svojem delu največ razmišljam. Ko se odločam o podpori temu ali onemu zakonu, je moje temeljno vprašanje: ali bosta moja otroka in njuni vrstniki živeli v boljši, bolj zdravi in do vseh prijazni družbi. Odgovornost se začne pri nas samih, pri vsakemu od nas in pohvalno je, da s svojo mladostno zagnanostjo, željo in neobremenjenostjo soustvarjate prijaznejši in bolj zdrav jutri.

Kajti spremembe so nujne. Svetovno prebivalstvo hitro narašča in v nekaj letih bomo na tem planetu morali nahraniti štirikrat več ljudi kot pred sto leti. Zato podpiram vaša odgovorna dejanja, vaš pozitiven zgled in odnos. Imejte visoke cilje, ampak lotite se jih premišljeno in postopoma. Če ponovim besede, ki jih je na spletni strani vaše šole zapisala ravnateljica: »Začni delati, kar je potrebno, potem tisto, kar je možno, in kmalu boš delal, kar velja za nemogoče.«

Le kdo je lahko uspešnejši pri uvajanju sprememb kot vi, mladi, ki ste nam starejšim večkrat vzor, spodbuda, zgled in tudi zaveza, da sami delamo dobro. Vaš odnos šteje, vaše mnenje šteje in vaša dejanja puščajo sledi – na vas samih, na soljudeh, v naravi. Pomembno je, kakšen odnos imate tako do sebe kot do drugih in do okolja. Zato vztrajajte, bodite aktivni in imejte visoke cilje. Z vašo pomočjo in vašimi dejanji bo ta svet obstal v svoji najlepši podobiin znova zaživel s polnimi pljuči.

Pri tem vas podpiram in vas občudujem. Zato pogumno in zdravo naprej.