Vodja poslanske skupine SMC in podpredsednica SMC dr. Simona Kustec Lipicer ob mednarodnem dnevu žensk

Danes obeležujemo mednarodni dan žensk, ki je praznik vseh nas, hčera, mater, žena, deklet, vnukinj, prijateljic in sester. Praznik vseh žensk, ki ga praznujemo od leta 1911, je Evropski parlament letos posvetil vsem begunkam in prosilkam za azil, katerim je sporočilo namenila tudi vodja Poslanske skupine SMC in podpredsednica SMC dr. Simona Kustec Lipicer:

»Večina nas si niti ne zna predstavljati, kako težka, globoka in pogumna je odločitev zapustiti domovino, ki jo pretresajo neslutene strahote, kaos, napetosti, nevarnosti in trpljenje. Veliko nas si ne zna predstavljati, kako težko je zapustiti svoj lastni dom, pustiti za seboj vse in tvegati prav vse, da bi zaščitile svojo družino, svoje otroke in sebe ter poiskale varno zavetje, se podati na tako dolgo, težavno, negotovo, naporno in nevarno pot, pot polno odrekanja in preizkušenj.

Spoštovane vse,

odlikujejo nas neomajen pogum, občudovanja vredna odločnost, želja in pravica do boljšega življenja, do varnosti, do miru, do svobode in lepšega jutri za nas in naše najbližje. Vse od nas si želimo, da bi se vsak trenutek počutile varno, dobrodošlo in svobodno. Čeprav smo daleč od doma – nekatere zgolj dnevno in za par kilometrov, nekatere na tisoče in tisoče kilometrov stran – in so pred nami vsemi še številni izzivi, si želimo, da bi se počutile prepoznane in sprejete ter da so nam vsem dane enake priložnosti in možnosti.

Neštetokrat v zgodovini so se morale naše sanje spremeniti, da bi šlo življenje lahko dalje. Tudi čas, v katerem živimo danes, je takšen, zato bomo pogumno, odločno in verjamem, da skupaj s sopotniki zagrizle vanj in jo naredile v zgodbo o uspehu. Moje spoštljive in iskrene čestitke za dan žena.«