Vodja poslanske skupine SMC dr. Simona Kustec Lipicer: SMC si v parlamentu prizadeva delovati spoštljivo

Vodja poslancev SMC  in podpredsednik stranke dr. Simona Kustec Lipicer je pred parlamentarnimi počitnicami ocenila, da je državni v zadnjem obdobju opravil pomembno delo, čaka pa jih še veliko nalog: “SMC si prizadeva v državnem zboru delovati spoštljivo in povezovalno, a nam velikokrat to tudi ne uspe. Gre za stvar osebnih čustev, v katere se ujamemo v razpravi. Kljub temu verjamem da sta komunikacija in način sodelovanja v parlamentu vendarle skočila stopnjo višje.”

Zavrnila je tudi očitke opozicije, da je na mizi več opozicijskih kot koalicijskih oz. vladnih predlogov: “V zadnjem letu smo obravnavali okoli 200 zakonodajnih predlogov, okoli 80 odstotkov sta jih vložili koalicija ali vlada. To je običajna statistika, čeprav je bilo v primerjavi z drugimi mandati zakonodajno delo veliko bolj intenzivno.”

Vodja poslancev SMC pravi, da je državni zbor v zadnjem obdobju opravil zelo pomembno delo zadnje faze t.i. normalizacije ali stabilizacije sistema: “V prihodnje pa pričakujem sprejemanje zakonodaje, ki bo omogočala razvoj in boljšo kakovost življenja državljanov. Med drugim načrtujemo sprejetje predlogov davčnega prestrukturiranja in skrajšanje čakalnih dob v zdravstvu. Na vseh področjih so odprte zgodbe za razvoj države in dobrobit ljudi.”

Jeseni je med prvimi preizkušnjami za koalicijo sicer interpelacija, ki jo je zaradi dogajanja v Luki Koper skupina opozicijskih poslancev vložila zoper ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča. Dr. Kustec Lipicer je poudarila, da je vsak minister v vladi nadomestljiv, ključno pa je, “da je zastavljeno delo opravljeno na najvišji možni ravni”. Komentirala je tudi iskanje novega finančnega ministrica: “Zapletov ne pričakujem.”