Vodja poslanske skupine Igor Zorčič: “Stranka modernega centra podpira prihodnjo slovensko vlado prav zato, ker verjame v to, da Slovenija z njo ostaja na poti človeka, srca in svobode.”

Spoštovani predsedujoči, poslanke in poslanci, kandidatke in kandidati, odhajajoči predsednik vlade, gospod Miro Cerar in predsednik prihodnje vlade, gospod Marjan Šarec,

Čeprav je Slovenija v obdobju intenzivne gospodarske rasti, nizke brezposelnosti in dobrega javno finančnega stanja, je seznam težav ali če hočete izzivov še vedno dovolj dolg, da v naslednjem mandatu ne bo časa za počitek.  

Odpravljanje težav na področju zdravstva, višje pokojnine,  pogajanja s sindikati javnega sektorja,  zagotovitev  kadrovskih in tehničnih pogojev dela v vojski, omejevanje prekarnegadela, razbremenitev plač so samo nekateri od ciljev koalicije, s katerimi želi izboljšati življenje sleherne državljanke in državljana Slovenije in zagotoviti boljšo prihodnost prihodnjim rodovom, pa vendar —-   pot koalicije kljub bistveno boljšemu izhodišču kot leta 2014 ne bo postlana z rožami:

Koalicija petih, politično najbolj korajžnih in odgovornih strank, je dogovorjena v sila težkem političnem ozračju, v katerem se v želji po večji medijski pozornosti vse bolj stopnjujeta jezik sovraštva in radikalizma in sicer tako na levi kot desni strani političnega spektra. Samo primeroma:  pogovor o varnosti ali pa o  stanovanjski problematiki mladih skorajda ne mine več brez rasističnih vložkov povezanih z migrantsko krizo, pogovor o obdavčitvi dohodkov ali o varovanju okolja pa ne brez zmerjanja podjetnikov, gospodarstvenikov in besednih vložkov iz  obdobja razrednega boja.

Kljub temu, da je ob takšnem ozračju že debata o vsebini koalicijske pogodbe družbeni prostor naelektrila onkraj zdrave izmenjave mnenj, da ne rečem onkraj zdravega razuma, smo v Stranki modernega centra prepričani, da bo koalicijsko pogodbo, z veliko mero strpnosti in dogovarjanj, možno  realizirati v dobro vseh.

Slovenija danes ne potrebuje politike, ki umetno ustvarja razredni boj in tudi ne tiste, ki je nekritično servilna do interesov tistih, ki že imajo vzvode družbene moči. Slovenija danes še kako potrebuje uravnoteženo, sredinsko in hkrati socialno politiko, ki bo odgovorila na omenjene izzive ekonomskega, zdravstvenega, pokojninskega, obrambnega in socialnega sistema.

Dodatni izzivi nas čakajo na področju pravosodja, kjer se po najbolj aktualnih novicah zdi, kot da so zakoni napisani samo za povprečnega človeka, ki ga ni težko postaviti za zapahe, posvečeni, pa so na svobodi in bodo lahko brez sankcij uživali življenje z denarjem, ki so ga nakradli ali oprali, pa bodo zanj trdili, da ga imajo že pred letom 2011.

Če smo v prejšnjem mandatu uspeli – če uporabim prispodobo – sanirati temelje doma, ki mu rečemo Slovenija, prenoviti streho, fasado in okna, moramo sedaj tudi bivanje v tem našem domu narediti za vsakogar dostojno in bolj pravično.  V ta naš dom, ki mu rečemo Slovenija, moramo dosledneje vpeljati  kulturo strpnosti in medsebojnega spoštovanja.

Leta 1990 smo glasovali za odprto in človekoljubno državo, za družbo sočutja in spoštovanja pravic, za povezanost in prijateljstvo s svetom. Želimo si, da naša država ne bo izgubljala kril priložnosti, da se pri sebi in v svetu uveljavi kot država ljudi, ne številk, kot družba srca, ne mišic, kot domovina svobode, ne meja.

Spoštovani, Stranka modernega centra podpira prihodnjo slovensko vlado prav zato, ker verjame v to, da Slovenija z njo ostaja na poti človeka, srca in svobode.

Srečno 13. slovenski vladi in hvala za vse dobro 12. Čas je vselej pravičen razsodnik in ne dvomim, da bo pokazal, da si bomo mandat 2014 – 2018 zapomnili po tem, da je premec naše države obrnil v smer varne in zdrave prihodnosti.