Vložili smo zahtevo za razpravo v DZ glede pritiskov na medije

Poslanska skupina SMC je skupaj s koalicijskimi partnerji LMŠ, SAB in DeSUS vložila zahtevo za sklic skupne seje odborov DZ za zunanjo politiko in za kulturo, na kateri želimo, da se razpravlja o pritiskih sosednjih držav na naše medije. V zadnjih dneh lahko namreč spremljamo protest madžarskega veleposlaništva našemu Ministrstvu za zunanje zadeve v zvezi z Mladinino naslovnico, POP TV pa je poročal o pritiskih na njihove novinarje, ki naj bi domnevno prihajali s strani hrvaških oblasti.

V SMC smo mnenja, da je svoboda izražanja misli, govora in javnega nastopa, tiska in drugih oblik javnega obveščanja in izražanja ena temeljnih človekovih pravic, ki jih zagotavljajo mednarodne konvencije s tega področja in Ustava Republike Slovenije. Svoboda izražanja je namreč ključnega pomena za funkcioniranje demokratične družbe., mediji pa v tem smislu igrajo izjemno pomembno družbeno vlogo nadzora javnosti nad dogajanjem v družbi. Zato moramo razumeti in zaščititi medije kot “psa čuvaja demokracije”, oviranje medijev in pritiski nanje s pozicije moči pa pomenijo grožnjo demokraciji.

Za demokratične države ni sprejemljivo, da skušajo država ali njeni predstavniki vplivati na objave v medijih ali na njihovo uredniško politiko. V evropskih demokratičnih državah je uveljavljeno, da mora imeti voditelj države oziroma javni funkcionar veliko višjo raven tolerance do drugačnih mnenj ali celo obdolžitev na svoj račun kot drugi posamezniki, ki niso javne osebnosti. Viktor Orbán očitno ne prenese zapisov ali podob, ki so zanj lahko žaljive ali pa ga vznemirjajo.

»Poziv veleposlaništva Madžarske slovenskemu zunanjemu ministrstvu je popolnoma nesprejemljiv in kaže na velik odmik madžarskih oblasti od splošnega dojemanja svobode medijev, kot ga razumemo v velikem delu skupne evropske družine. Gre še za enega v nizu ravnanj Viktorja Orbána, ki ga moramo vzeti kot resno opozorilo, da naše vrednote, ki jih živimo v Evropski uniji, niso samoumevne,« je poudaril poslanec Gregor Perič v današnji predstavitvi zahteve za sklic nujne seje obeh odborov, ki jo je predlagal.

Svoj predlog je dopolnil z zahtevo, da odbor opravi tudi razpravo o domnevnih pritiskih posrednikov hrvaških oblasti na medijsko hišo POP TV. »Za Slovenijo in Hrvaško kot članici EU, ki je nastala na spoštovanju mednarodnega prava in miroljubnega sobivanja, se pričakuje, da spoštujejo temeljne evropske vrednote – med kateri sta spoštovanje svobode medijev in prava, ključni,« je poudaril.

Gregor Perič:

Oba dogodka sta skrajno resni opozorili. Ne smemo in ne moremo dovoliti, da bi druge države vplivale na medijsko svobodo v Sloveniji.

Po mnenju SMC je nujen odločen odziv slovenskih oblasti. Prav je, da o tem poleg vlade, ki je diplomatsko ukrepala, govorimo širše, tudi v Državnem zboru. Iz tega razloga je SMC skupaj s koalicijskimi partnerji predlagala sklic nujne seje obeh odborov, na kateri bi obsodili pritiske na medije, pozvali vlado k ukrepanju in pozvali Ministrstvo za zunanje zadeve, da Madžarski predstavi, da je njihova diplomatska praksa neskladna s slovenskim in mednarodnim pravnim redom.

»Kar se dogaja okoli nas in nasploh v Evropski uniji, je pomemben opomnik vsem liberalnim silam po Evropski uniji, da so prihajajoče evropske volitve še kako pomembne. Okoli nas se razraščajo populizem, nacionalizem in razmišljanja ter ravnanja, za katera smo mislili, da so že davno za nami,« je še poudaril poslanec Perič ob zaključku novinarske konference.