Predsednik vlade dr. Cerar z ministrsko ekipo na dvodnevnem obisku v Pomurju, 2. dan

Vlada je drugi dan obiska v pomurski regiji začela z delovnim posvetom na gradu Negova, kjer je ministrski zbor na čelu s premierjem Cerarjem razpravljal o izvajanju Zakona o razvojni podpori Pomurski regiji. Vlada je namenila razpravo zakonu, ki se je začel izvajati v začetku leta 2010 in bi moral biti realiziran do konca letošnjega leta. Vlada je izvajanje zakona predhodno že podaljšala, in sicer v leti 2016 in 2017, tako da bo regija v razvojni namen lahko koristila preostalih 10 milijonov evrov sredstev. S tem se bo nadaljevala krepitev razvojne politike v Pomurski regiji in skupno reševanje razvojnih problemov v regiji, pri katerem sodelujeta vlada in lokalne oblasti.

V luči nedavnih dogodkov v zvezi z begunsko oziroma migrantsko problematiko je vlada opravila razpravo tudi o tej temi. Na predlog notranjega ministrstva je sprejela sklep, da se s 17. septembrom uvede začasni nadzor na mejah z Madžarsko. Gre za začasni ukrep, namenjen obvladovanju migracijskega toka in s tem zagotavljanju nemotenega delovanja države in zagotavljanju varnosti državljanov. Kot je po seji vlade izpostavil premier, Slovenija sprejema svoj delež humanitarne odgovornosti in bo poskrbela za sprejem beguncev oziroma oseb, potrebnih pomoči. Vse pristojne državne in lokalne institucije se v največji možni meri pripravljajo in sodelujejo z namenom zagotovitve ustreznih sprejemnih in namestitvenih kapacitet, zdravstvene oskrbe, je pojasnil premier.

 

Predsednik vlade je med drugim obiskal tudi podjetje Kodila v Murski Soboti skupaj z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom.

Sledilo je srečanje s predsednico Švice Simonetto Sommaruga.

Premier dr. Cerar se je nato skupaj s švicarsko predsednico Simonetto Sommaruga udeležil tudi odprtja 24 milijonov evrov vredne naložbe v farmacevtski družbi Lek v Lendavi, kjer so odprli nov pakirni center družbe. Zatem se je srečal tudi s predstavniki Madžarske narodne skupnosti v Lendavi.

V Radencih je sledilo  še srečanje vlade z župani, gospodarstveniki, poslanci in državnimi svetniki pomurske regije na temo Regionalnega razvojnega dialoga. S tem se je tudi zaključil dvodnevni vladni obisk v Pomurju.

Drugi dan vladnega obiska v Pomurju je najpomembnejši dogodek za regijo, odprtje Urgentnega centra Murska Sobota. Splošna bolnišnica Murska Sobota je urgentni center začela načrtovati že pred 12 leti, šele maja predlani pa je bila v državi izdana odločba o izgradnji in vzpostavitvi desetih tovrstnih centrov v Sloveniji. Zanje prispeva evropski sklad 30, naša država pa 5,3 milijona evrov. Skupna vrednost murskoboškega znaša 6 milijonov in 150 tisoč evrov, dobro polovico so prejeli iz evropske blagajne, 600 tisoč od ministrstva za zdravje, 2 milijona je bolnišnica zagotovila sama. Milojka Kolar Celarc je na otvoritvi dejala: »Današnji dan pomeni piko na i vsemu preteklemu delu, na drugi strani pa seveda začetek neke nove zgodbe.«