Vladni obisk v Podravju, tudi poslanci SMC, svetniki in LO aktivni na terenu: MGRT za ohranitev 110 delovnih mest v mariborskem podjetju

S skupnim srečanjem v SNG Maribor je premier dr. Miro Cerar s svojo ministrsko ekipo, državnim sekretarjem, Andrejem Špengo in županom Maribora začel prvi obisk te vlade v Podravju. Tudi poslanci dr. Jasna Murgel, mag. Bojan Krajnc, Ivan Prelog, Branislav Rajić, mag. Aleksander Kavčič, Vesna Vervega in Ksenija Korenjak Kramar ter svetniki SMC Maribor so ob tej priložnosti prav tako bili aktivni na terenu. Popoldne so se vsi sešli na skupnem posvetu na temo razvoja regije na Ptuju, zatem pa je sledilo srečanje članov SMC te regije z vodstvom stranke.

Na pobudo poslanca SMC Ivana Preloga so že v lanskem letu potekali sestanki in aktivno iskanje rešitev za mariborsko podjetje Arosa Mobilia, ki je zašlo v likvidnostne težave. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je takrat obljubil, da bo storil vse potrebno za ohranitev 110 delovnih mest. Več o tem lahko preberete TUKAJ. Tekom današnjega vladnega obiska sta minister Počivalšek, kot tudi poslanec Prelog, zopet obiskala podjetje in predala veselo novico, da jim je strokovna medresorska skupina ta ponedeljek, 7. marca, podala pozitivno mnenje glede odobritve pomoči po načelu de minimis. Gre za 200.000 evrov, s katerimi se bo rešilo 110 delovnih mest. MGRT je pripravilo vladno gradivo, ki gre v medresorsko usklajevanje. Potrditi ga morata Služba vlade za zakonodajo in Ministrstvo za finance, zatem gre gradivo na Vlado RS, predvidoma naslednji četrtek. Ivan Prelog si je nato ogledal še podjetje APIS-VITA, kjer je bil prisoten tudi premier dr. Cerar.

Andrej Špenga, predsednik lokalnega odbora Maribor in državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve je ob vladnem obisku izpostavil tudi projekt južne obvoznice, kjer se “vsi predstavniki SMC v Mariboru in poslanci trudimo, stvari se že pomikajo naprej in smo blizu rešitve”. Kot pomembno je poudaril tudi menjavo zemljišča pri Obrambnem domu Pekre, med MORS in Občino MOM za zagotovitev ustreznih poligonskih kapacitet za usposabljanje 13000 gasilcev v Mariboru: “To je bila pobuda lokalnega odbora SMC. Menjalno pogodbo bo danes podpisala ministrica Katičeva. To so dodane vrednosti in pomembni projekti za Maribor in to regijo.”

Predsedniku vlade dr. Cerarju so se pri obisku Podjetniškega centra TKALKA pridružili poslanci mag. Krajnc, Rajić in dr. Murgel, ki je nato z ministrom za pravosodje mag. Klemenčičem obiskala tudi Pravno fakulteto Univerze v Mariboru, nato pa še OŠ Gustava Šiliha.

Premier je nato obiskal tudi občino Slovenska Bistrica, kjer se je v podjetju Impol d.d. srečal z vodstvom podjetja. Direktor podjetja Jernej Čokl je predstavil zgodovino podjetja, namen zaposlovanja in načrte za prihodnost. Pogovori so bili konstruktivni z obljubo za pomoč pri nadaljnjem razvoju infrastrukture podjetja Impol.

impol

Minister Koprivnikar je obiskal upravno enoto Pesnica, kot vzorčni primer prakse vse na enem mestu. Objekt namreč združuje Upravno enoto, Center za socialno delo, Zavod za zaposlovanje in občinsko upravo. Poudaril je, da je primer v Pesnici primer dobre prakse, za katero si prizadevajo, da bi se prakticirala v čim več krajih po Sloveniji. Spremljala ga je tudi poslanka Vesna Vervega, ki je dejala: “Sodelovanje je tisto, kar je v tem obmejnem območju pripomoglo k obvladovanju begunske situacije. Komunikacija je bistvena v procesu sodelovanja in ponosna sem na to, da je ta redna in učinkovita na vseh ravneh tako občinski, kot državni.”

Oba sta obiskala tudi Šentilj, kjer so se dogovorili za brezplačen prenos državnih mejnih objektov na lokalno skupnost, ki je pripravila odlične vsebine za pospeševanje turizma in podjetništva, tako z avstrijske in slovenske strani: “Tudi za naprej so načrti na območju Šentilja zelo smeli. Torej meja lahko tudi povezuje, samo če je volja za sodelovanje in imamo dobre rešitve,” je dejal minister.

 

12832321_10208530033557887_6284674531111403212_n

Poslanka Vervega in poslanec Rajić sta pred tem obiskala tudi II. gimnazijo Maribor z ministrico za šolstvo dr. Makovec Brenčič. Vervega je obiskala še OŠ Cerkvenjak, poslanec Rajić pa Univerzitetno knjižnico Maribor, skupaj z ministrico za kohezijo Alenko Smerkolj pa si je ogledal tudi Lutkovno gledališče v Minoritskem samostanu.

Poslanka Vervega je nato skupaj z ministrom dr. Gašperšičem obiskala tudi Pesnico, kjer je potekalo srečanje s tamkajšnjim županom in županom občine Šentilj. Minister jima je predal pozitivno informacijo glede začetka sanacije državne ceste, ki povezuje občini Pesnica in Šentilj in o nadgradnji železniške proge Maribor Šentilj, ki bo doprinesla k večji prepustnosti tega odseka, v nadaljevanju pa bodo potekale aktivnosti tudi na drugem tiru, sočasno z avstrijsko stranjo. Član lokalnega odbora Pesnica dr. Milan Zorman je ministru predstavil dosedanja prizadevanja za razvoj bike parka na razcepu Dragučova. Minister je povedal, da se zaveda, da projekt ni preprost, vendar v okviru ministrstva že iščejo rešitve, saj gre za aktivnost, ki je javnega pomena. Predsednica lokalnega odbora Pesnica Slavica Klemenčič pa je dodala: “Mar nam je, da naredimo nekaj dobrega za podeželje in podeželane, saj smo dobri ljudje in dobri sosedje.”

Minister dr. Gašperšič je tekom obiska v Podravju sicer poudaril, da je odprtih kar 41 projektov na državnih in regionalnih cestah v Podravju, v vrednosti 4 milijone evrov. Minister se je srečal tudi s predstavniki podjetja Energetika Maribor. V popoldanskih urah si je skupaj s poslancem Prelogom ogledal še gradbišče AC Draženci-Gruškovje.

V opoldanskih urah je potekal tudi strokovni posvet ”Razvojni potenciali Podravja” na letališču Edvarda Rusjana Maribor, kjer so se ministru Počivalšku pridružili naši poslanci mag. Krajnc, Prelog, Ksenija Korenjak Kramar. Na isti lokaciji je sledilo še srečanje z gospodarstveniki Podravja. Poslanec mag. Krajnc je obiskal tudi podjetje Talun, mag. Kavčič pa podjetje Kovinarstvo KEV d.o.o., kjer je bil tudi predsednik vlade.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je v okviru vladnega obiska v Podravju obiskala Univerzitetni klinični center Maribor, kjer je dobila zagotovilo, da bodo do jeseni rešene težave na anesteziologiji. Ministrica je ob tem napovedala, da bo do konca leta začel delovati dispečerski center v Mariboru, poleg vzpostavitve nujne medicinske helikopterske pomoči. Načrtovanih je 60 novih zaposlitev.

Tukaj si lahko ogledate celoten program vladnega obiska. Vlada je pripravila tudi pregled realiziranih ukrepov za izboljšanje kakovosti življenja v Podravju. V obdobju celotne finančne perspektive Evropske skupnosti 2007-2013 je bilo podprtih 189 projektov v skupni višini več kot 127 milijonov evrov. Po Zakonu o financiranju občin je v letih 2014 in 2015 Podravje prejelo dodatnih 5 milijonov evrov, v primeru Mariborske livarne Maribor d.d. pa je vlada z državno pomočjo v lanskem letu ohranila 470 delovnih mest. Več o ukrepih si lahko preberete TUKAJ.