Vlada razrešila predsednika upravnega odbora DUTB Larsa Nyberga in odpoklicala glavnega izvršnega direktorja Torbjörna Manssona

Vlada je na današnji seji predčasno razrešila predsednika upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) Larsa Nyberga in odpoklicala glavnega izvršnega direktorja DUTB Torbjörna Manssona kot člana upravnega odbora, je po seji povedal premier dr. Cerar. Vlada je v razpravi ugotovila, da so kljub pozivom ministrstva za finance ostale neskladnosti izplačil in nove plačne politike. Tako so ugotovili, da pri Nybergu obstajajo razlogi za predčasno razrešitev zaradi kršitev dolžnosti člana upravnega odbora DUTB. Razrešitev velja takoj.

Do imenovanja novega člana upravnega odbora bodo preostali trije člani – Marko Simoneti, Imre Balogh in Janez Širovnik – med sabo izbrali tistega, ki bo opravljal funkcijo predsednika do imenovanja novega neizvršnega direktorja. Vlada je odpoklicala tudi Manssona. Državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja je pojasnil, da je vlada Manssona odpoklicala kot člana upravnega odbora, z mesta glavnega izvršnega direktorja pa ga bo razrešil upravni odbor DUTB.

Morebitnemu uveljavljanju odpravnine bo vlada nasprotovala. Ker so pogodbe neizvršnih direktorjev v celoti usklajene, Nybergu sicer ne pripada odpravnina, je pred dnevi zagotovil finančni minister dr. Mramor. Premier dr. Cerar je poudaril, da pri odločitvi za Nybergovo razrešitev in Manssonov odpoklic ne gre za kakršenkoli politični poseg v korporativno upravljanje. “Nasprotno. Danes smo morali sprejeti take odločitve zato, da zagotovimo zakonito in transparentno delo DUTB,” je dejal.

Preostala dva izvršna direktorja DUTB Janež Škrubej in Aleš Koršič medtem še vedno uživata zaupanje vlade so povedali na konferenci, njune pogodbe, ki so bile doslej usklajene le z aneksi, pa naj bi bile v najkrajšem možnem času usklajene z novo politiko prejemkov. Vlada bo medtem upravnemu odboru naložila pripravo akcijskega načrta za odpravo dosedanjih pomanjkljivosti in za zagotovitev normalnega upravljanja DUTB. Upravni odbor bo s petimi, namesto sedmimi člani, povsem operativen in bo lahko kot doslej sprejemal vse ključne odločitve.

Državni sekretar Dragonja je spomnil, da je minister Mramor izgubil zaupanje v delovanje posameznih članov upravnega odbora DUTB na osnovi izjav, da je bilo ministrstvo seznanjeno o vseh podrobnostih, vezanih na implementacijo plačne politike in posamezna izplačila. Ministrstvo je po Dragonjevih besedah nadzor izvajalo na način, da je od DUTB večkrat zahtevalo predložitev novih pogodb z izvršnimi in neizvršnimi direktorji DUTB, ki jasno izkazujejo usklajenost z novo politiko prejemkov. Upravni odbor je uspel z izvršnimi direktorji skleniti samo anekse k pogodbami z začasno veljavnostjo, pogodbe za neizvršne direktorje pa so medtem v celoti usklajene s sprejetimi usmeritvami vlade.

Potem ko so na dan prišle informacije o posameznih ekscesnih plačilih, se je finančno ministrstvo odločilo za podroben pregled izplačil. Tega načeloma sicer niso delali, ker ima upravni odbor za opravljanje tega dela komisijo za nagrajevanje. Ministrstvo je ugotovilo, da so bili sklepi za najbolj sporna plačila sprejeta s strani predhodnega upravnega odbora, zato marca letos imenovani člani upravnega odbora (Simoneti, Balogh in Širovnik) niso bili povezani s temi odločitvami.

Kot je poudaril Dragonja, ministrstvo do pridobitve podatkov o konkretnih izplačilih ni bilo informirano. Po preučitvi prejetih podatkov pa je ugotovilo, da izplačila niso bila skladna ne s staro in ne z novo politiko prejemkov. “V tem delu upravni odbor ni izvedel aktivnosti, ki so bile od njega pričakovane, še pred uveljavitvijo nove politike prejemkov pa je bilo izvedeno dokaj sporno plačilo, ki predstavlja elemente nespoštovanja skupščine, kar vlada v tem primeru je,” je dejal.

Vlada si bo v prihodnje prizadevala zagotoviti nemoteno delovanje DUTB. Koalicijski partnerji so sicer danes sklenili, da bodo podprli in pospešili obravnavo novele zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank.