Vlada potrdila, da bo OŠ Osilnica po novem letu znova odprta; dr. Brglez izrazil zadovoljstvo

Vlada je na današnji seji ugodila predlogu občin Kostel in Osilnica za ohranitev podružnične šole v Osilnici v tem šolskem letu. Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport pojasnjujejo, da bo šola ponovna začela delovati po novem letu. Predsednik DZ dr. Milan Brglez je ob odločitvi izrazil zadovoljstvo in poudaril, da je to najbolj pomembno za otroke.

Ministrstvo je možnost nadaljnjega financiranja omenjene podružnične šole ponovno proučilo na podlagi poziva, ki ga je konec septembra sprejel odbor DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino. Dodatno je ministrstvo sredi oktobra opravilo sestanek z županom Osilnice in ravnateljem matične šole, Osnovne šole Fara o aktivnostih, ki jih je za ohranitev podružnične šole potrebno izvesti v lokalni skupnosti.

Na podlagi tega sestanka sta Občina Osilnica in OŠ Fara ministrstvo v začetku novembra pisno obvestili o namerah tamkajšnjih prebivalcev za vpis učencev v podružnično šolo v naslednjih šolskih letih. Pri tem so, kot navaja sporočilo za javnost po seji vlade, zapisali, da “bodo starši svoje otroke nedvomno vpisali v podružnično šolo”. Dodatno je ministrstvo predlagalo, da bi v prihodnjem šolskem letu zaradi zagotavljanja večjega števila otrok pouk na podružnični šoli potekal tudi za učence 4. razreda.

Danes je vlada občini Osilnica tudi naložila, da mora do 31. januarja 2017 ministrstvu za izobraževanje predložiti elaborat o možnostih in potrebah nadaljnjega delovanja omenjene podružnične šole.

Predsednik DZ dr. Milan Brglez je ob današnji odločitvi vlade, da ohrani podružnično šolo v Osilnici, izrazil zadovoljstvo. “Tu lahko poudarim, da moj trud ni bil zaman oziroma da sem uspel s svojimi dejanji in prepričevanjem dokazati, da se da veliko storiti z majhnimi koraki. Vesel sem, da je zmagala modrost, predvsem pa čestitam vsem otrokom, ki bodo po novem letu lahko v šolo hodili v svojem domačem kraju,” je povedal Brglez.