Vlada obiskala Gorenjsko – otvoritev Planiške velikanke in jeseniške urgence, obiski podjetij, prisotni tudi naši poslanci

Premier dr. Miro Cerar je skupaj z ministri in ministricami ter ostalo vladno ekipo obiskal Gorenjsko. Osrednji dogodek je bilo slavnostno odprtje planiškega nordijskega centra v vrednosti 48 milijonov evrov. Predstavniki vlade in ministrica za zdravje Milojka Kolar Celar so odprli še en pravkar končan projekt, sofinanciran z evropskimi sredstvi, to je osem milijonov evrov vredno jeseniško urgenco. Tekom vladnega obiska so bilo prisotni tudi poslanci Andreja Potočnik, Irena Kotnik, Maruša Škopac in Branko Zorman. Predstavniki vlade so si med drugim ogledali tudi novozgrajeno kranjsko centralno čistilno napravo iz več kot 50 milijonov evrov vrednega projekta Gorki. Sestali so se tudi na strokovnem posvetu Socialna ekonomija in ekonomska demokracija – potenciali za kreiranje delovnih mest na Gorenjskem, zvečer pa sledi še skupno srečanje  vlade – Regionalni razvojni dialog za Gorenjsko.

M2

Premier dr. Cerar je ob odprtju nordijskega centra dejal, da je slednji izjemnega pomena za Slovenijo tako z vidika promocije države kot tudi gospodarskega razvoja Gorenjske: “Projekt je odraz znanja in odličnosti slovenskih projektantov, inženirjev in strokovnjakov, priznanje prejšnjim in sedanjim generacijam športnikov ter spodbuda prihodnjim generacijam.”

Obisk vlade je sicer namenjen tudi dialogu med vlado in lokalno skupnostjo. Gorenjski župani in gospodarstveniki so ministre in državne sekretarje, ki so obiskali različna podjetja, ustanove in občine, opozorili na ključne težave, priložnosti in projekte regije, ki po ekonomskih kazalnikih vztrajno zaostaja za slovenskim povprečjem, četudi so zadnji rezultati in napovedi iz gospodarstva spodbudne. Predsednik vlade dr. Cerar si je ogledal tudi dve uspešni podjetji, Domel v Železnikih in Polycom v Škofji Loki.

Dobro kaže tudi gorenjski prometni infrastrukturi, kar potrjuje tudi minister dr. Peter Gašperšič. Za severno obvoznico naj bi v prihodnjem letu vendarle našli nekaj državnih sredstev, razbremenitve ceste ob Blejskem jezeru pa zaradi omejenih finančnih virov ni mogoče pričakovati pred letom 2020.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar se je po skupnem delovnem posvetu članov vlade, srečal z načelniki Upravnih enot. V popoldanskih urah se bo srečal s podjetniki, nato tudi z župani gorenjskih občin. Obiskal bo tudi podjetniški izobraževalni center. Notranja ministrica mag. Vesna Györkös Žnidar je med drugim obiskala PU Kranj in MO Kranj. Minister za pravosodje mag. Goran Klemenčič bo po delovnem posvetu obiskal občino Radovljico, ob 14. 30 Okrožno sodišče v Kranju, nato še Okrožno državno tožilstvo v Kranju. Milojka Kolar Celarc, ministrica za zdravje, bo ob 12.30 na otvoritvi Urgentnega centra Jesenice, obiskala bo Osnovno zdravstvo Gorenjske, sestala se bo z direktorji ZD Gorenjske regije in obiskala razvojno ambulanto.

Ministrica za šolstvo dr. Maja Makovec Brenčič bo med drugim obiskala Srednjo šolo Jesenice in Višjo strokovno šolo Bled. Ministrica Smerkoljeva si je ogledala enega izmed večjih EU projektov v Tržiču. »Gorenjska plaža« kot turistično-kulturni center je bil financiran iz evropskih sredstev v višini 2,68 milijona evrov , s strani države pa v višini 400 tisoč EUR. Letošnje leto je v bazenu plavalo več kot 25.000 obiskovalcev. Poleg bazena ima objekt tudi amfiteater, kjer se odvijajo koncerti in kulturni dogodki ter restavracijo. Tudi ostali ministri in ministrice se udeležujejo obiskov in posvetov na Gorenjskem.

Premier je komentiral tudi aktualno politično dogajanje. Na številne kritike, ki letijo na vlado, se je odzval z besedami, da vlada intenzivno dela in da so dosežki jasno vidni. Ocenil je, da se tudi ministri zelo trudijo in poudaril, da ne more pristati na nerazumne zahteve. “Nenavadno veliko kritik se je ta hip nakopičilo na vlado, kar je zanimivo, glede na to, da so vsi gospodarski in tudi socialni indikatorji v smislu razvoja pozitivni,” je dejal dr. Cerar. “Jaz lahko na to samo rečem, da vlada intenzivno dela. Dosežki so zelo jasno vidni. To so prvi razvojni premiki, ki smo si jih zadali in jih Slovenija potrebuje,” je poudaril.

Po vladnem obisku se bo vladna ekipa SMC  srečala še s člani lokalnih odborov na Gorenjskem.