Vlada ne podpira zahteve Fidesa za izstop zdravnikov iz enotnega plačnega sistema

Vlada ne podpira zahteve Fidesa za izstop zdravnikov iz enotnega plačnega sistema, je sporočila ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc na novinarski konferenci po seji vlade. Dodala je, da bo takoj sklicala nadaljevanje pogajanj s Fidesom. Kot pravi, je optimistična, da je še vedno možen dogovor z zdravniki.

Razlogi za takšno stališče vlade so v tem, da zgolj izstop zdravnikov iz sistema plač v javnem sektorju ne bi avtomatično pomenil več denarja za zdravnike, je pojasnila Kolar Celarčeva.

Poleg tega so pri enotnem sistemu zagotovljena transparentnost, primerljivost delovnih mest in izvajanje socialnega dialoga. Takšen sistem nudi tudi celovit pregled in nadzor nad maso plač v javnem sektorju, kar je zelo pomembno za vodenje fiskalne vzdržanosti in stabilnosti javnih financ.

Argument proti je bil tudi v tem, da bi s podobnimi predlogi prišle tudi druge sindikalne skupine, ki so nezadovoljne s takšnim plačnim sistemom.

Hkrati je vlada dala mandat pogajalski skupini, da se pogaja o vseh točkah stavkovnih zahtev Fidesa. Ministrica je poudarila, da so v pogajanjih s Fidesom blizu dogovora v številnih točkah.