Vlada na predlog dr. Cerarja prepoznala Juana Guaidoja za začasnega predsednika Venezuele

Vlada Republike Slovenije je danes na predlog zunanjega ministra dr. Mira Cerarja prepoznala predsednika Nacionalne skupščine Juana Guaidoja za začasnega predsednika Venezuele. Prepoznanje velja zgolj z namenom, da se v čim krajšem času razpiše svobodne, demokratične in legitimne volitve. O današnji odločitvi bo vlada seznanila tudi Državni zbor.

Priznanje Juana Guaidoja za začasnega predsednika Venezuele

Vlada Republike Slovenije je danes na predlog Slovenian Ministry of Foreign Affairs / Ministrstvo za zunanje zadeve RS prepoznala Juan Guaido M za začasnega predsednika #Venezuela, zgolj z namenom, da v čim krajšem času razpiše svobodne, demokratične in legitimne volitve.S tem smo se pridružili 23 članicam #EU, ki so to že storile. 19 članic je to storilo v enem dnevu, mi smo se s tem ukvarjali dva tedna. O takih stvareh ne smemo mencati, ker s tem pod vprašaj postavljamo kredibilnost o naši sposobnosti odločanja o tako pomembni zunanjepolitični temi.

Objavil/a Dr. Miro Cerar dne Četrtek, 14. februar 2019

Dr. Cerar je ob tem izrazil obžalovanje, da je kriza v Venezueli postala predmet notranje političnih obračunavanj. Po njegovih besedah se je Slovenija z današnjo odločitvijo pridružila 23 članicam Evropske unije, ki so to že storile. “Devetnajst članic Evropske unije je takšno odločitev sprejelo v enem dnevu, Slovenija pa se je s tem vprašanjem ukvarjala dva tedna. O takih stvareh ne smemo mencati, ker s tem pod vprašaj postavljamo kredibilnost o naši sposobnosti odločanja o tako pomembni zunanjepolitični temi.”

Venezuela se v zadnjem desetletju sooča z globoko politično, gospodarsko in človekoljubno krizo. Pod pragom revščine živi tri četrtine prebivalstva. V zadnjih petih letih je državo zapustilo več kot dva milijona oseb, kar predstavlja enega največjih eksodusov prebivalstva v novejši zgodovini Latinske Amerike. Zaskrbljujoče je tudi stanje človekovih pravic, na kar že vrsto let opozarjajo Združeni narodi in druge mednarodne organizacije.

Po mnenju mnistra dr. Cerarja morajo biti vsem prebivalcem Venezuele zagotovljene pravice in svoboščine, vključno s pravico do mirnega zborovanja, svobodne izbire svojih voditeljev ter odločanja o svoji prihodnosti. Kakršnokoli nasilje je nedopustno, edina rešitev iz nastalih razmer je mirna pot. Zato so potrebne nove, svobodne, transparentne in verodostojne predsedniške volitve.

Maja 2018 so v Venezueli potekale predsedniške volitve, ki jih je že 8 dni kasneje EU enotno razglasila za nesvobodne in nepoštene ter brez potrebne legitimnosti. Nicolas Maduro je kljub vsem očitkom 10. januarja 2019 kljub temu prisegel kot venezuelski predsednik, toda že 23. januarja 2019 se je za začasnega predsednika razglasil predsednik nacionalne skupščine Juan Guaido.

Vlada se je danes seznanila tudi s pismom Društva Slovencev v Venezueli, ki so vlado pozvali, naj prizna Guaidoja.