Vlada na maratonski seji sprejela proračunski razrez za 2016 in 2017

Vlada dr. Mira Cerarja je na maratonski seji, ki je na Brdu pri Kranju trajala skoraj 20 ur, sprejela razrez proračunskih odhodkov za pripravo predlogov proračunov za 2016 in 2017. Razrez je oblikovan programsko, prioritete vlade pa so usmerjene v področja poplavne varnosti, zdravja, izobraževanja, varnosti, sociale, pravosodja in infrastrukture.

Poleg tega pa je vlada sprejela tudi strategijo o zunanji politiki z naslovom Slovenija: varna, uspešna in v svetu spoštovana – zunanja politika Republike Slovenije. Strategija sledi ciljem in nalogam iz deklaracije o zunanji politiki, ki jo je državni zbor sprejel 10. julija. Strategija podrobneje pojasnjuje cilje in prednostne naloge iz omenjene deklaracije ter jih operacionalizira. Ključni del strateškega dokumenta je ocena mednarodnih odnosov in položaja RS v mednarodni skupnosti.

V oceni je ugotovljeno poslabšanje mednarodnega in tudi evropskega varnostnega okolja, med drugim: nove grožnje in novi izzivi, zlasti ukrajinska kriza, pojav skrajne sunitske organizacije Islamska država ter teroristična nevarnost tudi na evropski celini. V strategiji vlada tudi opozarja na spremenjeno EU, na prizadevanja za konkurenčnejši globalni položaj EU, na iskanje identitete in razvoj institucij ter na nevarnost populizmov v EU. Govora je o zahtevnem zagotavljanju varnosti z orodji multilateralizma. Strategija tudi ugotavlja napredek mednarodnega kazenskega pravosodja in upošteva izzive globalizacije.

Strateški dokument zunanje politike Republike Slovenije je dostopen na spletnem portalu MZZ (v pdf obliki, velikost 384 KB)

Na dnevnem redu vladne seje so bile prav tako pomembne gospodarske teme; med njimi sprejetje resolucije o strategiji razvoja prometa, predlog novele zakona o železniškem prometu in odobritev pomoči Mariborski livarni Maribor (MLM), s katero je uspela ohraniti 470 delovnih mest.

Po aprila sprejeti strategiji razvoja javne uprave 2015-2020 je vlada potrdila še dvoletni akcijski načrt izvedbe strategije za letos in prihodnje leto. Za letos je med drugim predvidena priprava zakonskih podlag za uvedbo programskega proračuna in analize izvajanja funkcij v javni upravi, na podlagi katere bodo optimizirali delo državne uprave. Prizadevali si bodo tudi za večjo transparentnost poslovanja in porabe finančnih sredstev v širšem javnem sektorju. Med drugim načrtujejo nadgradnjo aplikacije Supervizor, v katero bi vključili dodatne podatkovne zbirke in izdelavo analitičnega orodja, in povečanje števila objavljenih podatkovnih zbirk na portalu odprtih podatkov za 300 odstotkov.

Preberite več o 48. seji Vlade RS na vladnem spletnem portalu ((pdf 377 KB) (doc 575 KB))

 

  seja

Vir/foto: Vlada RS/STA