Vlada in notranje ministrstvo migracije obravnavata kot humanitarno krizo

Na današnji konferenci Ministrstva za notranje zadeve je državni sekretar Boštjan Šefic pojasnjeval, kako je Slovenija pripravljena na migrante. “Slovenija trenutno še ni pod pritiskom povečanega števila migracij, se pa zavedamo trenutnih razmer in stopnje tveganja za morebiten prihod večjega števila migrantov, zato se v okviru že sprejetega kontingentnega načrta intenzivno pripravljamo tudi na takšen scenarij,” je pojasnil Šefic.

Kontingentni načrt je preventivni načrt, v katerem so opredeljeni ukrepi za zagotovitev nastanitve in oskrbe pri povečanem številu beguncev. Kontingentni načrt predvideva več faz. V prvi fazi je predvideno obravnavanje do 280 beguncev, v drugi pa do in nad 500 beguncev, kjer pa bi bilo potrebno medresorsko reševanje. Ob primeru večjega navala bi se lahko za begunce uporabljalo tudi blagovne rezerve. “Število beguncev ni omejeno na 900, ta številka se v načrtu pojavlja le kot podlaga za izračune. Zavedamo se, da je lahko število migrantov bistveno večje,” je pojasnil Škopac. Če bi zapolnili vse kapacitete, bi po mnenju ministrstva morali aktivirati tudi zasebne kapacitete. Bodo pa pri reševanju problematike sodelovali tudi z nevladnimi organizacijami.

Škofic je poudaril, da vlada in ministrstvo migracije obravnavata kot humanitarno krizo, zato nikoli ne kriminalizirajo beguncev, ki se umikajo z nevarnih območij. Na drugi strani pa so pozorni tudi na morebitne zlorabe s strani organiziranih mednarodnih kriminalnih struktur, ki to krizo izkoriščajo.

Vlada in ministrstvo migracije obravnavata kot humanitarno krizo, zato nikoli ne bi kriminalizirali beguncev, ki se umikajo z nevarnih območij

Slovenija trenutno še ni pod pritiskom zaradi migracij, trenutno je v centru za tujce 18 oseb. Državni sekretar je izpostavila, da je bo Slovenija za večino migrantov prehodna država, zato velikega povečanja števila prošenj za azil ni pričakovati.

Predsednik vlade dr. Miro Cerar se bo sicer v petek, 28. avgusta 2015, ob 14.30. uri, srečal s predstavniki nevladnih organizacij v zvezi z begunsko krizo. Na srečanju, ki mu bodo prisostvovale tudi ministrice za notranje zadeve, za obrambo in delo ter socialne zadeve. Predsednik vlade bo predstavnikom organizacij predstavil poročilo o pripravljenosti Slovenije na trenutne ocene povečanih begunskih tokov. Več lahko preberete TUKAJ.