Vesna Vervega: Za samostojno življenje je potrebnega veliko poguma

Projektu »Poslanec osebni asistent« se je pridružila tudi poslanka Vesna Vervega, ki je po svojih najboljših močeh pomagala g. Branku Šenkišu, ki je kljub življenju na vozičku eden bolj optimističnih ljudi, kar jih je poslanka kdaj spoznala.

Branka Šenkiša je na voziček prikovala prometna nesreča, vendar mu ta ni odvzela volje do dela, ustvarjanja in načrtovanja. Z ženo, ki je bila pred tem Brankova osebna asistentka, sta si hišo uredila tako, da se Branko lahko samostojno giblje. To seveda vključuje širša vrata, dvigalo, elektronsko posteljo in podobno. Vesna Vervega je po nekaj skupnih urah z g. Šenkišem dejala:

Odločitev za samostojno življenje je veliko težja, kot pa življenje v kakšni instituciji. Ker je življenje izredno nepredvidljivo, je za soočanje s vsakdanom potrebnega veliko poguma, optimizma in podpore.

Zakon o osebni asistenci bi lahko pripomogel k temu, da osebe, kot so Branko, začutijo varnost in podporo države. “Osebni asistenti namreč svojim uporabnikom omogočajo izredno pomembno stvar – to je možnost odločitve, kako bodo živeli,” izpostavlja poslanka.

Vervega po tej neprecenljivi izkušnji z navdušenjem pripoveduje, da imata Branko in njegova žena ogromno načrtov in upov za prihodnost ter si želi, da bi tako svetlo v svet zrli tudi povsem zdravi ljudje.

V akciji so sodelovali tudi dr. Simona Kustec Lipicer, mag. Bojan Krajnc, Maruša Škopac in Simon Zajc. Nekaj utrinkov smo zbrali tudi na #poslanecOsebniAsistent.