Vesna Vervega iz Londona: Rezultat volitev je kljub napovedim mnoge presenetil

Nadomestna članica delegacije Državnega zbora v Parlamentarni skupščini OVSE Vesna Vervega je bila v Londonu opazovalka parlamentarnih volitev Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske. Volitve so potekale mirno, rezultati pa so kljub napovedim Britance presenetili.

Rezultati parlamentarnih volitev v Veliki Britaniji so presenetili, kljub napovedim zmage konzervativcev. Televizijske postaje so po zaprtju volišč vso noč in naslednji dan komentirale, razpravljale, ugibale in istočasno spremljale štetje glasov.

Velika zmagovalka teh volitev je konzervativna stranka, na čelu s sedanjim predsednikom vlade Davidom Cameronom. Od 650-ih sedežev naj bi jih imela 327. V preteklih dneh se je sicer veliko govorilo o morebitnih koalicijah, kar pa sedaj ne bo potrebno. Druga največja zmagovalka volitev je Škotska nacionalna stranka (SNP), ki bo verjetno zasedla vseh 59 sedežev, ki ji pripadajo. S tem je zelo oslabila laburiste, katerih vodja Ed Miliband ocenjuje volitve kot svoj in strankin velik poraz. Prav tako so manj glasov dobili liberalni demokrati, ki so bili v prejšnji vladi koalicijski partnerji.

V državi z najstarejšo demokracijo na svetu, so volitve potekale mirno. Z g. Mihom Ermanom, prvim sekretarjem veleposlaništva RS v Veliki Britaniji, sva volitve opazovala na 11 voliščih v severozahodnem delu Londona, okrožju Brent, kjer prevladuje zelo mešana nacionalna in kulturna struktura prebivalstva, je po vrnitvi dejala Vesna Vervega. V tem delu Londona se med enim in drugim voliščem nahaja tudi stadion Wembley, na katerem je lani Slovenija odigrala tekmo z  Anglijo.

Vloga opazovalcev je preverjanje registra volilcev, ustreznosti volilnega materiala, urejenosti volišč ter predvsem načina, kako je zagotovljena svobodna odločitev vsakega volivca.

Namen kratkoročnih opazovalnih misij Parlamentarne skupščine OVSE je spremljati volitve in proučiti njihovo skladnost z demokratičnimi zavezami v skladu s t.i. dokumentom OVSE iz Kopenhagna iz leta 1990. V začetku tedna so potekala izobraževanja za opazovalce, na katerih so se 35-im poslancem iz skoraj 20-ih držav članic OVSE predstavili predstavniki političnih strank, ki se potegujejo za mesta v Predstavniškem domu.