Vesna Györkös Žnidar: V primeru večjega vala migrantov bomo delovali učinkovito in z razumevanjem za stiske ljudi – tako kot doslej

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je po seji vlade dejala, da se zavedajo vseh tveganj, ki izhajajo iz nekontroliranih, množičnih, mešanih migracijskih tokov in kaj to lahko pomeni za nacionalno varnost. Prioriteta notranjega ministrstva in policije je zato ohranitev učinkovitega nadzora meja in obvladovanje situacije, so pa ukrepi odvisni od varnostne situacije. “V tem trenutku tudi ne moremo govoriti, da se meja zapira,” je dodala Györkös Žnidarjeva.

Pomemben dejavnik pri sprejemanju ukrepov v Sloveniji so razmere v Nemčiji. Če bo Nemčija spremenila svojo politiko, se bosta temu prilagodili Avstrija in Madžarska in temu primerno tudi Slovenija. Ministrica za zdaj napoveduje le, da bodo v primeru novega večjega navala migrantov tako kot do zdaj delovali učinkovito, s polnim razumevanjem za stiske teh ljudi, ki prihajajo, a ob upoštevanju omejenih zmogljivosti države.

Migracijske tokove na ministrstvu spremljajo ves čas. Ni izključeno, da bo veliko število migrantov potovalo čez Slovenjo, zato se na njihov prihod ves čas aktivno pripravljajo, predvsem glede zagotavljanja kapacitet. Ker je nastopil čas neugodnih vremenskih razmer, je potrebno iskati nove, zidane in ogrevane namestitvene zmogljivosti, pri tem pa se bo angažirala celotna vlada.

Ob prvem begunskem valu, ki je Slovenijo zajel med 17. in 22. septembrom, je v Slovenijo vstopilo 3500 migrantov, pristojni organi pa so bili po besedah ministrice na njihov prihod zelo dobro pripravljeni: “Migrante so ustrezno oskrbeli, ponudili nastanitev, izvedli ustrezne postopke in omogočili, da so svojo pot lahko čim prej nadaljevali v ciljne države.” Ministrica je poleg vloge policije v tistih dneh izpostavila še vlogo uprave za zaščito in reševanje, civilne zaščite, humanitarnih organizacij in Slovenske vojske. Spomnila je tudi na razpoložljivost zdravstvenih delavcev ter na usklajeno in uspešno sodelovanje z občinami.

Vlada zagotavlja, da se v celoti zaveda pomembnosti nalog, ki jih izvajajo policisti v času, ko je Slovenija izpostavljena povečanemu številu migrantov. Prav tako se zaveda, da bosta imela tako ministrstvo za notranje zadeve kot policija zaradi tega dodatne stroške, ki niso bili načrtovani v veljavnem proračunu. “Policisti bodo za svoje delo v celoto plačani tako, kot to določa veljavna delovnopravna zakonodaja,” so dejali na vladi.