Veleposlanik Nizozemske v DZ predstavil cilje predsedovanja Svetu EU, poslanci SMC so izpostavili naslavljanje migracijske in azilne politike

Veleposlanik Kraljevine Nizozemske v RS Bart Twaalfhoven je danes na skupni seji Odbora za zadeve Evropske unije in Odbora za zunanjo politiko poslancem predstavil prednostne naloge in cilje predsedovanja Nizozemske Svetu Evropske unije med 1.1.2016 in 30.6.2016. Uvodni predstavitvi je sledila razprava, v katero so se aktivno vključevali poslanci SMC in pri tem poudarili predvsem pomembnost skupne migracijske politike EU.

Nizozemsko predsedstvo ima štiri ključne prioritete. Kot prvo je veleposlanik izpostavil določitev celovitega pristopa EU k migracijam in mednarodni varnosti. Kot drugo željo, da se EU ponovno uveljavi kot inovatorka in ustvarjalka delovnih mest. Nadaljnji cilj predsedovanja so zdrave evropske finance ter trdno evropsko območje. Nizozemci si bodo dodatno prizadevali za v prihodnost usmerjeno podnebno in energetsko politiko.

Poslanci SMC so pozdravili ambiciozen program predsedstva in povedali, da je za Slovenijo ključno predvsem prioritetno naslavljanje vprašanja skupne migracijske in azilne politike EU. Tako člani odborov iz PS SMC kot veleposlanik so glede tega vprašanja poudarili, da je iskanje odgovorov pri tem vprašanju mogoče le s konstruktivnim sodelovanjem vseh članic EU. Veleposlaniku so poslanci postavili številna vprašanja iz konkretnih področjih delovanja EU ter nadaljnje skupne EU perspektive.

Poslanec Tilen Božič je izpostavil, da je Nizozemska v svojem programu »ujela duh časa« ter pokazala pomembno senzibilnost do številnih perečih vprašanji. V svoji razpravi se je osredotočil na področje davčne politike EU. Poslanec Bojan Krajnc je izpostavil pomembnost medparlamentarne dimenzije kot komplementarne vladni ravni dialoga pri reševanju trenutnih izzivov EU. Poslanec Marko Ferluga je veleposlanika Kraljevine Nizozemske opozoril na pomen integracije beguncev v EU in povprašal o morebitnih posledicah posvetovalnega referenduma glede pridružitvenega sporazuma med EU in Ukrajino, ki bo na Nizozemskem potekal aprila letos. Poslanka Andreja Potočnik je poudarila, da bo v času nizozemskega predsedovanja pomembno tudi vprašanje pogajanj z Veliko Britanijo, ki si prizadeva za boljše pogoje svojega članstva v EU. Poslanca je zanimalo, kako se bo Nizozemska odzvala na zahteve Velike Britanije. Poslanec Aleksander Kavčič je izpostavil idejo skupne evropske vojske.

Veleposlanik Twaalfhoven je v svojih odgovorih poslancem SMC poudaril, da Nizozemska vztraja na skupnem solidarnem načinu naslavljanja izzivov, predvsem pri ključnem vprašanju migracij. Veleposlanik je odločno zavrnil, da bi bila ideja mini Schengena tudi uradna ideja Nizozemske. Glede Velike Britanije je pojasnil, da izhod katerekoli članice iz EU za nizozemsko predsedstvo ni odgovor na trenutne izzive EU. Dodatno je poudaril, da nizozemska vlada podpira pridružitveni sporazum z Ukrajino in da se bo na izid referenduma odzvala v duhu skupne evropske perspektive.