Varnost je dvosmeren proces – država mora zagotoviti varnost prebivalcev kot tudi beguncev

Na današnji izredni seji Državnega zbora o varnostnih vidikih aktualnega množičnega prihoda beguncev in migrantov so poslanci obravnavali poročilo Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb in se seznanili o tem, kako v konkretnem primeru deluje naš obveščevalno-varnostni sistem, s kakšnimi informacijami razpolaga v konkretni zadevi ter kako ta Vladi pomaga pri sprejemanju odločitev na zunanjepolitičnem, obrambnem in varnostnem področju.

Naša država se z izzivi, ki jih migracije povzročajo, sooča zelo dobro, pohvale pa prejemamo tudi s strani mednarodne skupnosti, je bilo danes ponovno moč slišati seji. Policisti vse, ki vstopijo v Slovenijo, registrirajo in spoštujejo obveznosti schengenskega sporazuma, vstop v državo pa poteka nadzorovano, kar zagotovo pripomore k občutku varnosti med prebivalci.

Poslanci SMC so v razpravi večkrat poudarili, da je Slovenija begunce v preteklih dneh sprejela dostojanstveno in kar se da organizirano. Lokalno prebivalstvo se tudi ob bolj obremenjenih mejnih prehodih počuti varno, kar so posebej izpostavili poslanci, ki prihajajo iz okolij, v katerih se nahajajo sprejemni ali namestitveni centri. Kljub temu, da država vlaga vse napore v zagotavljanje varnosti tako prebivalcem kot tudi beguncem in migrantom na poti čez Slovenijo, so poslanci SMC izrazili zaskrbljenost nad porastom sovražnega govora. Poslanec Tabaković je denimo dejal: “Zaskrbljujoče se povečuje število tistih posameznikov, ki svoj besedni zaklad črpajo iz bazena sovražnosti.” Slednje žal v nobenem pogledu ne prispeva k varnosti, prej nasprotno.

Zaskrbljujoče se povečuje število tistih posameznikov, ki svoj besedni zaklad črpajo iz bazena sovražnosti.

Kot je poslanka dr. Jasna Murgel izpostavila že v jutranji izjavi za medije, smo si v preteklih dneh pridobili dragocene izkušnje, katerih se moramo oprijeti tudi ob naslednjem prihodu večjega števila ljudi, ki potrebujejo zaščito in pomoč. Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je ob spomnil, da krizo lahko premagamo le skupaj in da parcialni ukrepi posameznih držav v tem trenutku niso dovolj. Ti namreč povzročajo toliko večje izzive ostalim državam članicam, čemur se Slovenija s svojim delovanjem skuša izogniti. Slovenija je namreč v nenehni koordinaciji s sosednjimi državami in kljub odprtim mejam ljudi v državo spušča nadzorovano in v skladu s svojimi zmožnostmi in zmožnostmi svojih sosed.

Krizo lahko premagamo le skupaj in da parcialni ukrepi posameznih držav v tem trenutku niso dovolj.