V srednje šole se vračajo vsi dijaki

Pouk v vseh osnovnih šolah v državi se bo od ponedeljka, 8. marca, za vse razrede nadaljeval enako kot v tem tednu, torej po modelu B. V šole pa se vračajo tudi vsi srednješolci, in sicer po modelu C, je na novinarski konferenci sporočila ministrica prof. dr. Simona Kustec. V okviru modela C bo pouk potekal tako, da je v šoli prisotna polovica dijakov oziroma polovica oddelkov šole, polovica dijakov oziroma oddelkov pa bo imela pouk na daljavo. Model C daje avtonomijo ravnatelju, da določi število dijakov oziroma oddelke, ki imajo pouk v šoli in nato na daljavo. Učitelji bodo pouk izvajali v razredu. Za dijake, ki bodo na domu, pa na daljavo. Glede na aktualno epidemiološko sliko se bodo dijaki v šoli izmenjevali tedensko. Odprti so tudi dijaški domovi.

Za zmanjšanje tveganja in širjenja okužbe je Vlada Republike Slovenije spremenila tudi odlok o nošenju zaščitnih mask, po katerem je uporaba zaščitnih mask za sedaj obvezna za vse učenke in učence od 6. razreda osnovne šole dalje. Prav tako je obvezna uporaba zaščitnih mask za učiteljice in učitelje v osnovnih šolah. V veljavi po že utečenem protokolu ostaja obveznost tedenskega testiranja zaposlenih s hitrimi antigenskimi testi (testi HAG).

V tednu od 8. do 12. marca 2021 se bo skladno z Nacionalno strategijo cepljenja proti covid-19 pričelo izvajanje cepljenja zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. Najprej bodo na vrsto za cepljenje prišli tisti zaposleni v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, ki so starejši od 50 let, nato vsi ostali. Naša skupna prioriteta je zagotavljanje izobraževanja v šolah, zato se moramo skupaj potruditi, da bo to mogoče. Cepljenje bo omogočilo, da bodo otroci lahko normalno hodili v šolo, prav tako pa bomo pomembno razbremenili točke, kjer se izvaja hitro testiranje. Šolnikom se namreč ne bo potrebno več tedensko testirati, ker se zaščita razvije tri tedne po prvem odmerku cepiva.
Ministrica je v državnem zboru odgovarjala na poslanska vprašanja o novem Zakonu o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti, Zoisovih štipendijah, šahu in knjigi Ane Frank.

 

cof