V SMC se zavzemamo, da bi se situacija v Venezueli v dobro njenih ljudi čimprej izboljšala

V SMC se zavzemamo predvsem za to, da bi se težka situacija v Venezueli v dobro vseh njenih prebivalcev čimprej izboljšala. Država je v hudi ekonomski, socialni in humanitarni krizi, v državi so kršene človekove pravice, vladavina prava je ogrožena. Menimo, da je edina prava pot, da se čimprej razpišejo svobodne, poštene in demokratične predsedniške volitve, ki bodo zagotovile legitimno oblast. V tej smeri gre tudi predlog ministra za zunanje zadeve dr. Mira Cerarja, ki se pridružuje veliki večini drugih držav članic EU, pa tudi drugih.

Na neformalnem zasedanju zunanjih ministrov EU (Gymnich), ki je potekalo konec preteklega tedna v Bukarešti, so ministri poudarili, da si želijo okoliščin, ki bodo v Venezueli omogočile nacionalni politični dialog, ki vodi do svobodnih, poštenih, transparentnih in demokratičnih volitev. Ponovili so stališče EU, da predsedniške volitve niso bile legitimne in podprli nacionalno skupščino kot demokratično in legitimno telo Venezuele. V zvezi z nadaljnjimi koraki so izpostavili podporo predsedniku nacionalne skupščine pri prizadevanjih za izvedbo novih predsedniških volitev. Ministri so izpostavili tudi resno humanitarno krizo v Venezueli ter poudarili, da so razmere kritične tako znotraj države kot tudi v regiji, ki je pod hudim migracijskim bremenom. EU bo še naprej zagotavljala in dodatno krepila humanitarno pomoč.

Po mnenju SMC je že na podlagi prej povedanega jasno, kakšno je stališče Slovenije. Dilemo, ali naj o tem odloča vlada ali državni zbor, razrešuje že dosedanja praksa v primerljivih situacijah (poleti 2011 je vlada priznala nacionalni tranzicijski svet kot legitimnega predstavnika libijskega ljudstva, leta 2013 pa je vlada priznala sirsko nacionalno koalicijo kot edinega predstavnika sirskega ljudstva). Verjamemo, da bo vlada temu vprašanju namenila ustrezno pozornost in svojo odločitev utemeljila. Predvsem pa je pomembno, da Slovenija zavzema jasno in pravo stališče: da pride čimprej do svobodnih in demokratičnih volitev. Stališče, ki ga zavzema tudi velika večina prijateljskih demokratičnih držav (ki so na spodnjem zemljevidu obarvane modro).

Foto: Pasaporte Electoral

Oznake: