V SMC pozdravljamo ustanovitev preiskovalne komisije o izvajanju otroške srčne kirurgije

Državni zbor Republike Slovenije na današnji seji obravnava ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije o izvajanju programa otroške kardiologije ter nabavah medicinske opreme in zdravstvenega materiala. V Stranki modernega centra pozdravljamo ustanovitev preiskovalne komisije, v kateri bomo aktivno sodelovali. Želimo si namreč, da pridemo do epiloga dolgoletnih zgodb o kaotičnem stanju na področju otroške srčne kirurgije, ki se pogosto zlorablja tudi za politične namene.

»Verjamem, da smo vsi poslanci dobro seznanjeni s samo kronologijo dogodkov, ki so v zadnjih letih zaznamovali področje otroške srčne kirurgije v Sloveniji – odhodi zdravnikov, sodelovanje s tujimi kirurgi, izredni strokovni nadzor, ugotovitve KPK. Pomembno vlogo pri tem so odigrali tudi mediji. Žalosti nas, da ključne vloge niso odigrali tisti, ki so za rešitev nastalega kaosa najbolj odgovorni – stroka. Sama problematika otroške srčne kirurgije je eskalirala do te mere, da je postala prvovrstna politična tema, ki se jo pogosto tudi zlorablja za nabiranje političnih točk. V Državnem zboru smo ali ste poslanci že večkrat o tem razpravljali, pri čemer pa danes vidimo, da razprave v ničemer ne pripomorejo k temu, da bi ta zgodba končno dobila epilog. In to v prvi vrsti in predvsem v dobro naših otrok,« je poudarila poslanka Mojca Žnidarič v predstavitvi stališča poslanske skupine SMC.

Pri problematiki neučinkovitega in negospodarnega ravnanja pri naročanju in upravljanju z medicinsko opremo in zdravstvenimi pripomočki, gre po mnenju SMC za logično nadaljevanje dela preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu, na področju prodaje in nakupa žilnih opornic iz prejšnjega mandata. V SMC smo tudi takrat pozdravili ustanovitev preiskovalne komisije in pri njenem delu tudi aktivno sodelovali.

»V okviru delovanja v preiskovalni komisiji bomo odločno nastopili proti temu, da se davkoplačevalski denar porablja nesmotrno, če bi ta sredstva lahko namenili na primer za izobraževanje domačih srčnih kirurgov ali pa za, kar vsi radi poudarjamo, skrajševanje čakalnih vrst. V SMC namreč nimamo nobenega namena, še manj pa razloga, da bi razkritje slabih praks ovirali. Želimo pa si, da se preiskovalna komisija tekom svojega delovanja ne bi zlorabljala v politične namene, tudi politične samopromocije, kar se je žal izkazalo pri preiskovalni komisiji glede žilnih opornic v preteklem mandatu,« je še dejala poslanka Žnidarič.

Predstavitev stališča poslanske skupine je poslanka zaključila z besedami: »Na koncu bi nam namreč vsem moral biti cilj, da se na podlagi ugotovitev preiskovalnih komisij nekaj v tej državi izboljša. Kje prej, kot na področju zdravstva, ki je ključno za dobrobit naših državljank in državljanov. Tudi najmlajših.«