V SMC obsojamo netenje nestrpnosti na obmejnem območju z Italijo

V Stranki modernega centra obsojamo netenje nestrpnosti na obmejnem območju z Italijo, ki ga s projekcijo filma Rdeča zemlja širi Unija Italijanov.

Zgodovina območja ob meji, zgodovina Primorcev je težka. Fašizem je pustošil po slovenskem ozemlju in pustil rane in bolečino. Evropska unija je zrasla na liberalnih vrednotah, na preprečevanju totalitarizmov, režimov, ki so tlačili svoje državljane ali državljane tujih držav.

Zato nas skrbi ustvarjanje napetosti, ki v zadnjem obdobju iz italijanske strani prihaja vse pogosteje. Film Rdeča zemlja je ponoven poizkus zgodovinskega revizionizma, spodbujanja nestrpnosti in sovražnosti med narodi.

Slovenija in Italija sta sosednji državi, članici Evropske unije, ki je zrasla na preprečevanju sovraštva med narodi in državami. Zato moramo stremeti k dobrim odnosom in sodelovanju na vseh področjih, ne pa k zlorabi kulture v  namen ustvarjanja napetosti med državama.

Ob tem naj ponovno spomnimo, da je edino ustrezno izhodišče za strpno razpravo o tragičnih dogodkih vojnega in povojnega obdobja skupno poročilo slovensko-italijanske zgodovinsko-kulturne komisije “Slovensko-italijanski odnosi 1880-1956” iz leta 2000.