V šestih letih 630 milijonov evrov za podjetniške projekte

Vlada Republike Slovenije je na predlog ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška sprejela Strateški program Slovenskega podjetniškega sklada 2018 – 2023, ki predstavlja strateške usmeritve in cilje, ki jim bo sklad sledil v naslednjem srednjeročnem obdobju.

Sklad načrtuje, da bo samostojno in/ali v sodelovanju z drugimi finančnimi partnerji v obdobju 2018 – 2023 podprl nekaj manj kot 6.200 podjetniških projektov oz. cca 1.030 projektov letno in jim omogočil dostop do skoraj 630 milijonov evrov ugodnih finančnih sredstev oz. cca 105 milijonov evrov letno. Poleg finančne podpore pa bo Sklad podjetjem omogočal tudi dostop do t.i. vsebinske podpore, ki povečuje uspešnost plasiranih finančnih sredstev, do spodbud malih vrednosti preko vavčerskega sistema in ostalih oblik spodbud (npr. podpora podjetjem vključenim v start-up hiše v tujini, podpora podjetjem pri vključevanju v pospeševalnike v tujini, podpora scale up podjetjem…).

Sklad bo sredstva odobril prek dolžniških virov financiranja (garancijske in kreditne linije), lastniških virov financiranja (semenski in tvegan kapital) in nepovratnih oblik financiranja (posebne spodbude za specifične ciljne skupine), so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. Cilj strateškega programa je zagotoviti tudi približno 262 milijonov evrov finančnih virov za oblikovanje finančnih spodbud.

Sklad bo med obstoječe vire vključil okoli 35 odstotkov virov evropske kohezijske politike za obdobje 2014-2020. Ob upoštevanju vnovične uporabe virov iz prejšnjega večletnega proračunskega obdobja EU bo vključenost evropskih virov predstavljala več kot 50 odstotkov vseh potrebnih virov.

Več: vlada.si