V interesu Slovenije je nadaljnja krepitev blagovne in storitvene menjave z Nemčijo

Minister za zunanje zadeve in predsednik SMC dr. Miro Cerar se je na delovnem obisku srečal z ministrom za zunanje zadeve Zvezne republike Nemčije Heikom Maasom. Zunanja ministra sta odnose med Slovenijo in Nemčijo ocenila kot odlične in pozdravila dobro sodelovanje med državama, tako na bilateralnem kot na multilateralnem področju.

Dr. Cerar je izpostavil interes za nadaljnjo krepitev blagovne in storitvene menjave z Nemčijo kot najpomembnejšo gospodarsko partnerico Slovenije ter za krepitev naložbenih aktivnosti nemškega gospodarstva v Sloveniji.

Osrednja tema pogovorov so bile aktualne teme s področja Evropske unije. Sogovornika sta izmenjala poglede na vprašanja, povezana s prihodnostjo EU, brexitom in spoštovanjem načela vladavine prava ter poudarila zavezanost evropskim vrednotam. Izpostavila sta pomen enotnosti in skupnega odzivanja Evropske unije na evropske, transatlantske in globalne izzive. Dogovorila sta se za tesnejše sodelovanje pri pripravi in izvedbi predsedovanja Svetu EU v okviru Tria Nemčija–Portugalska–Slovenija.

Posebna pozornost je bila namenjena migracijam, vključno s podporo obeh držav Globalnemu dogovoru o migracijah, zagotavljanju varnosti na zunanjih mejah EU in sodelovanju s tretjimi državami. Dr. Cerar je izrazil podporo skupnim evropskim rešitvam na tem področju.

V pogovoru so bile izpostavljene tudi razmere v državah Zahodnega Balkana. Oba ministra sta se strinjala, da je državam v regiji potrebno ponuditi več evropske perspektive, obenem pa morajo države izvesti potrebne reforme. Izmenjala sta stališča glede trenutne varnostne situacije v Evropi in s tem povezanih razmer v državah Bližnjega vzhoda, kot tudi stanja v Ukrajini. Govorila sta tudi o pobudi Treh morij. Ministra sta izpostavila podporo multilateralizmu, ki je ključnega pomena za reševanje globalnih izzivov.

Dr. Miro Cerar se je v okviru obiska v Berlinu srečal tudi s predsednikom nemškega zveznega parlamenta dr. Wolfgangom Schäublejem, s katerim sta govorila o aktualnih razmerah v EU in na Zahodnem Balkanu. Posebna pozornost je bila namenjena tudi migracijam in pomenu multilateralizma.