V Državnem zboru srečanje mladih na temo Evropa v šoli

V Državnem zboru je v sredo, 16. maja 2018, potekalo srečanje mladih iz osmih evropskih držav z naslovom »Evropa v šoli«. Mlade sta med drugim nagovorila tudi predsednik Državnega zbora, dr. Milan Brglez in predsednik odbora DZ za zadeve Evropske unije, Kamal Izidor Shaker. Dogodek, ki je potekal v okviru slavnostne obeležitve Dneva Evrope, predstavlja zaključni dogodek Erasmus+ projekta The Bridge, katerega osnovni namen je povezovanje mladih Evropejcev in njihovo spodbujanje k premisleku in izmenjavi mnenj o Evropski uniji.

Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je v pozdravnem nagovoru med drugim dejal, da smo »prejšnji teden smo ponovno obeležili dan Evrope, dan, ko se spominjamo slavne Schumannove deklaracije, ki je naznanila novo obdobje prebujanja in oživljanja razdejane povojne Evrope. Pred skorajda sedmimi desetletji so se tako na temelju skupnih vrednot pričeli intenzivni procesi evropskega povezovanja, ki so pomembno prispevali k oblikovanju prostora svobode in blaginje, ki ga Evropa in Evropska unija predstavljata danes. Ti procesi pa so poleg gospodarskih ukrepov, ki so odločilno prispevali k zagotavljanju človeku dostojnega življenja, nosili tudi pomembno idejno sporočilo. Sporočilo, da zmoremo več skupaj kot zgolj vsak zase; da moramo medsebojne različnosti dojemati kot nekaj, kar nas bogati, ne pa ogroža ali siromaši; ter nenazadnje, da smo si ljudje v svojih temeljnih pravicah in svoboščinah enaki že zgolj in samo zaradi tega, ker smo – ljudje.«
Predsednik Odbora za zadeve Evropske unije Kamal Izidor Shaker pa je v svojem govoru izpostavil, da si slovenski parlament nadvse prizadeva, da bi zanimanje za parlamentarne razprave približal mladim. Ob tem je spomnil na vsakoletno zasedanje otroškega parlamenta ter na počastitev dneva Evrope v slovenskem parlamentu minuli teden, ko so Odo radosti prepevali mladi pevci iz Erasmusovega projekta Evropa poje skupaj. »Izvirna kratica oz. ime vašega projekta, The Bridge, je v treh letih prav gotovo doseglo svoj namen: stkali ste nova prijateljstva, med učenci, učitelji, šolami, ki bodo v prihodnosti, upam, prerasla v nadaljnja sodelovanja, in Evropsko unijo, oziroma Evropo, še bolj združila v njeni raznolikosti,« je dejal Shaker.