Ustanovljen Klub parlamentark Državnega zbora s prvo predsednico dr. Simono Kustec Lipicer

Danes je v Državnem zboru potekala prva seja Kluba parlamentark Državnega zbora, na kateri so parlamentarke sprejele poslovnik za delovanje ter potrdile program dela za prvih šest mesecev. Kot je po seji dejala prva predsednica Kluba, vodja poslanske skupine SMC, dr. Simona Kustec Lipicer, ”smo s kolegicami poslankami želele oživiti klub parlamentark, ki je v preteklosti že obstajal in nato žal izzvenel. Teme, pomembne za parlamentarke pa ostajajo naprej. Namen Kluba in našega dela je širši javnosti in posebej zainteresiranim skupinam pokazati kdo smo in kaj delamo za našo državi in ljudi.”

Ena izmed prvih in pomembnejših nalog Kluba bo priprava zakonodaje, ki bo uredila status mater in očetov poslank oziroma poslancev Državnega zbora v času porodniškega dopusta. Ta po sedanji ureditvi namreč ni urejen. ”Dogovorile smo se tudi za organizacijo posebnega srečanja z mladimi ženskami, ki jih zanima delo v politiki. Poleg tega pripravljamo tudi izdajo posebne publikacije, v kateri se bomo predstavile tako poslanke aktualnega kot poslanke vseh preteklih mandatov Državnega zbora” je glede programa dela Kluba parlamentark dejala dr. Simona Kustec Lipicer.

Predsedstvo Kluba, ki ga poleg predsednice sestavljata še dve podpredsednici, bo rotiralo na šest mesecev, po velikosti poslanske skupine, od največje proti najmanjši. To bo predstavnicam vseh poslanskih skupin omogočilo predsedovanje Klubu v posameznem mandatu. Parlamentarke se bodo v skladu s poslovnikom sestajale enkrat mesečno, praviloma v času plenarnega zasedanja Državnega zbora.