Na povabilo dr. Brgleza v Sloveniji parlamentarci iz Bosne in Hercegovine

Na povabilo predsednika Državnega zbora in podpredsednika SMC dr. Milana Brgleza so na dvodnevnem uradnem obisku v Sloveniji člani Kolegija Predstavniškega doma Parlamentarne skupščine Bosne in Hercegovine, pod vodstvom predsedujočega Predstavniškemu domu, Mladena Bosića. V delegaciji sta tudi prvi namestnik predsedujočega Predstavniškemu domu, Šefik Džaferović in druga namestnica predsedujočega Predstavniškemu domu, Borjana Krišto.

V ponedeljek so se gostje pogovarjali z gostiteljem, predsednikom Državnega zbora dr. Milanom Brglezom. Po besedah dobrodošlice se je predsedujoči Predstavniškemu domu, Mladen Bosić, dr. Brglezu zahvalil za topel in prijazen sprejem ter poudaril velik pomen medparlamentarnega sodelovanja in nadaljnje krepitve vezi med državama, ob tem pa je predsednika Državnega zbora tudi povabil, da obišče Bosno in Hercegovino.

Dr. Milan Brglez je izrazil je zadovoljstvo, da med državama praktično ni več odprtih vprašanj, čemur so pritrdili tudi člani delegacije. Strinjali so se, da je članstvo BiH v Evropski uniji prava pot in da je, kot je dejal predsednik Državnega zbora dr. Brglez, »treba razmere na Zahodnem Balkanu še naprej ohranjati stabilne in jih razvijati na način, da bo prevladalo razumevanje, da se ti procesi izvajajo zaradi blaginje vseh državljank in državljanov.«

Sogovorniki so se v nadaljevanju zavzeli za nadaljnjo krepitev medparlamentarnega sodelovanja, vključno z morebitnim podpisom pisnega dogovora o sodelovanju med obema parlamentoma, delegacija BiH pa je izrazila željo, da bi prišlo do okrepljenega sodelovanja tudi na vladni ravni, npr. v obliki skupnega zasedanja obeh vlad, kot Slovenija to že izvaja z Republiko Hrvaško in Republiko Srbijo.
Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je ob koncu pogovora izrazil upanje, da ima sodelovanje med prijateljskima državama, ki imata skupno zgodovino, tudi skupno vizijo in trdne temelje za nadaljnji vsestranski razvoj v podporo državljank in državljanov obeh suverenih držav.

Delegacija Predstavniškega doma Parlamentarne skupščine Bosne in Hercegovine se je srečala z vodji poslanskih skupin, pogovor je vodila vodja poslanske skupine SMC, dr. Simona Kustec Lipicer. “Še posebej smo predsedstvu izrazili našo enotno podporo njihovemu vključevanju v mednarodne integracije ter pomoč pri nadaljnji krepitvi stabilnosti v državi in s tem celotni regiji,” je povedala dr. Kustec Lipicerjeva.
V torek so se visoki gostje v Državnem zboru pogovarjali s člani Odbora  za zunanjo politiko in Odbora za zadeve Evropske unije.

Svoj obisk Slovenije bo delegacija zaključila s srečanjem s člani Skupine prijateljstva Državnega zbora z Bosno in Hercegovino, pod vodstvom predsednice skupine, poslanke SMC, dr. Jasne Murgel.