Turizem v naši državi postavljamo na mesto, ki mu pripada

Poslanke in poslanci so potrdili Predlog zakona o spodbujanju razvoja turizma, ki določa način načrtovanja in aktivnosti, s katerimi se bo izvajala strategija razvoja turizma na državni ravni, določajo pa se tudi za to potrebna sredstva. »Zakon predstavlja korake v pravo smer na področju turizma,« je poudaril poslanec Marko Ferluga. S predlogom se Slovenski turistični organizaciji, ki bo ostala nosilka trženja in promocije celovite turistične ponudbe Slovenije, zagotavlja nov vir finančnih sredstev.

Poslanec Danilo Anton Ranc je v svoji razpravi poudaril, da »zakon predstavlja nove priložnosti in postavlja turizem v naši državi na mesto, ki mu tudi pripada, za vse nas pa ustvarja dodatno blaginjo.« Dodal je, da »zakon predstavlja primer dobre prakse sektorskega pristopa Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki se je začela že z ustanovitvijo Slovenske turistične agencije, njene avtonomnosti in rezultati so seveda tu.«

Predlog zakona med drugim ureja tudi poklic turističnega vodnika, pogoje, ki jih mora izpolnjevati turistični vodnik, priznavanje poklicnih kvalifikacij za ta poklic in občasno opravljanje tega poklica za tuje državljane. Prav tako novi zakon na novo ureja pogoje za opravljanje dejavnosti organiziranja in prodaje turističnih paketov, ki so po besedah Počivalška “bistveno poenostavljeni”.