Turizem lahko računa na dodatno pomoč države. Dobre zgodbe moramo ohraniti pri življenju, saj so osebna izkaznica naše države.

Na prvi seji je novoustanovljeni strokovni svet za turizem, ki ga vodi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, sprejel predlog dodatnih ukrepov za pomoč turizmu po obdobju epidemije. Minister bo vladi tako predlagal podaljšanje ukrepov za ohranitev delovnih mest in likvidnosti podjetij za najmanj 4 mesece oziroma do konca letošnjega leta, za pomoč podjetjem pri pokrivanju obratovalnih stroškov pa bo predlagal ustanovitev novega sklada nepovratnih kreditov.

Strokovni svet za turizem, ki bo poslej posvetovalni organ Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, je bil po besedah ministra Zdravka Počivalška ustanovljen zato, ker si »turizem ne bo opomogel, če bomo delali eden mimo drugega. Zdaj moram skupaj stakniti glave in krizne razmere izkoristiti za iskanje inovativnih rešitev in storitev«.

Člani sveta, ki prihajajo z vrst ključnih organizacij, panožnih zvez in sindikatov, je razmere v slovenskem turizmu ocenil za zaskrbljujoče. Po nekaterih ocenah bi lahko okrevanje po epidemiji in krizi, povezani z njo, trajalo še vsaj naslednjih pet let.
Po besedah Počivalška je za turizem ključno, da bo imel podporo tudi po izteku letošnje sezone. Dobre zgodbe »moramo ohraniti pri življenju« in jim pomagati, da bodo preživele to zares težko leto. »Turizem bo v prihodnje drugačen, od nas pa bo odvisno, ali se bomo na nove razmere in nove navade znali pravočasno prilagoditi«.