+ tedna

Turistični boni, s katerim bo država spodbudila oživitev našega gospodarstva, so novost, ki je v tem tednu vzbudila veliko zanimanje javnosti. Vsi si želimo, da bi lahko bone izkoristilo kar največ ljudi in da bi jih ponudniki turističnih nastanitev pritegnili tudi v kraje, ki ostajajo v poletni sezoni v ozadju naših največjih turističnih znamenitosti.

Zato je zdaj, ko je uvedba bonov še pred nami, priložnost za razmislek o tem, kako bi radi preživeli del letošnjega poletja. Možnosti je več, kot bi lahko sklepali iz geografskih meja naše države. Slovenija je, to že vemo, država, po kateri se splača zapeljati po stranskih poteh. Te vodijo do zgodb in krajev, ki jih ne pozabiš nikoli.

 

  • Turistični boni bodo namenjeni vsem  državljanom s stalnim prebivališčem v Sloveniji. Osebe, starejše od 18 let, bodo prejele 200- evrski,  mladoletni (otroci do 18 leta starosti) pa 50-evrski turistični bon.

 

  • Izkoristiti jih bo mogoče za storitve, ki  se nanašajo na nastanitve in nastanitve z zajtrkom, ki jih nudijo hoteli, počitniški domovi, kampi, turistične kmetije in vsi ostali podobni nastanitveni obrati za kratkotrajno bivanje.

 

  • Bon lahko državljani unovčijo do 31. decembra letos. FURS bo v 8 dneh od predložitve bona povrnil znesek 50 oziroma 200 € ponudniku storitve.

 

  • Bon  bo prenosljiv med družinskimi člani (med starši in otroki, med brati in sestrami ali med partnerjema) in  ne bo vplival na regres za letni dopust, veljaven pa bo do konca leta 2020.

 

  • Višina državne pomoči s turističnimi boni je ocenjena na 345 mio €. Multiplikativni učinki oziroma dodatna potrošnja v turizmu, ki jo bo imelo koriščenje teh bonov, pa so ocenjeni na 172 mio €.