Tedenski pregled – Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič – 1.-7.3.

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič je v Državnem zboru gostil predsednika republike Boruta Pahorja, s katerim sta izmenjala poglede na aktualne družbeno-politične teme. Sprejel je turško veleposlanico in hrvaškega veleposlanika ter v tednu boja proti raku v Državnem zboru zagnal kampanjo ozaveščanja o pomenu preventivnih ukrepov.

 

Foto: Matija Sušnik

 

V ponedeljek, 1. marca, se je v Državnem zboru z ustnimi poslanskimi vprašanji predsedniku vlade ter ministricam in ministrom pričela izredna seja Državnega zbora, ki jo bo zbor sicer z glasovanji zaključil v ponedeljek, 8. marca 2021. Največ časa za razpravo je bilo rezerviranega za Zakon o nacionalnem demografskem skladu, poslanke in poslanci pa so poleg tega obravnavali še novele Zakona o izvršbi in zavarovanju, Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, Zakona o osebni izkaznici in druge.

Teden predsednika Zorčiča je bil tudi mednarodno obarvan. Na poslovilnem srečanju je sprejel veleposlanico Republike Turčije Esen Altuğ. Veleposlanici se je predsednik zahvalil za njeno delovanje in ji zaželel vse dobro pri njenih nadaljnjih izzivih. Srečal se je tudi z veleposlanikom Republike Hrvaške mag. Borisom Grigićem. Sogovornika sta izrazila zadovoljstvo, da je prišlo do srečanja in se zavzela za intenzivnejše medparlamentarno sodelovanje v prihodnje.

V četrtek, 4. marca, se je predsednik Državnega zbora Igor Zorčič srečal s predsednikom republike Borutom Pahorjem v Državnem zboru. Predsednik republike je predsednika državnega zbora seznanil s predlogom kandidatov za viceguvernerja Banke Slovenije in ustavnega sodnika, o čemer se je predsednik Pahor posvetoval tudi na ločenih sestankih z vodji poslanskih skupin parlamentarnih strank. Predsednika sta se dotaknila še drugih aktualnih družbeno-političnih tem.

Predsednik Državnega zbora Zorčič je v slovenskem tednu boja proti raku podprl prizadevanja Zveze društev za boj proti raku in v Državnem zboru zagnal ozaveščevalno kampanjo. Nihče ni imun na rakasta obolenja, lahko pa vsakdo z upoštevanjem 12 nasvetov proti raku prepreči njegov razvoj ali ga z udeležbo v presejalnih zdravstvenih programih, kot so ZORA, DORA in SVIT, odkrije v zgodnji, še ozdravljivi fazi.